ÎNCĂ ȘAPTE ROMÂNI INFECTAȚI CU NOUL CORONAVIRUS AU MURIT ÎN GERMANIA

Distribuie pe:

Încă șapte români infectați cu noul coronavirus au murit în Germania, numărul total al deceselor cetățenilor români din afara țării din cauza COVID-19 ajungând la 122, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit GCS, 4.995 de cetățeni români din diaspora au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2: 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia.

De la începutul pandemiei și până în prezent, 122 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat - 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, câte unul în Suedia, Elveția, SUA și Brazilia.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

 

VA FI ELABORAT UN PROIECT DE LEGE PENTRU CONDIȚIILE DE CARANTINĂ ȘI IZOLARE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curții Constituționale referitoare la starea de carantină și internarea obligatorie, act normativ care va fi prezentat în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

“Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom și promova în ședința de săptămâna viitoare a Guvernului, în care tocmai acele recomandări ale Curții Constituționale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare. Recomandările și articole care nu sunt conforme - potrivit Curții Constituționale - din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanța de Urgență 99 suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment. (...) Au fost niște recomandări ale Curții Constituționale, care recomandau claritate și previzibilitate, le vom face într-un proiect legislativ, vom reveni și cu un ordin de ministru în ceea ce privește această izolare”, a spus Tătaru într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului.

Întrebat ce se va întâmpla dacă proiectul propus nu va avea susținere, ministrul Sănătății a răspuns: “Nu cred că nu vom avea susținere în acest moment, în care este vorba despre o problemă națională, nu una politică pe care să o gestionăm strict parlamentar”.

Nelu Tătaru a mai spus că există un număr scăzut de locuri la Terapie intensivă în Capitală.

El a adăugat că există în continuare transmitere comunitară accentuată și focare în “constituire”.

“Recomandările, în acest moment, sunt pentru agenții economici, pentru populația civilă de a colabora în contextul respectării regulilor. În continuare se poartă masca în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă, cu excepțiile prevăzute. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Nu sunt ca număr mare de cazuri fiecare focar în parte, dar îl avem diseminat la nivelul întregii țări. Recomand, în continuare, păstrarea acestor precauții. (...) Nu s-a terminat acest prim moment al pandemiei”, a susținut Tătaru.

 

483 DE AMENZI, ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 483 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 197.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit sursei citate, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, joi, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, joi, 38 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până la data de 2 iulie 2020, au fost raportate 1.566.999 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franța și Germania.

 

16,1 MILIARDE DE LEI CHELTUIȚI PE INVESTIȚII, ÎN PRIMELE 6 LUNI DIN 2020

Statul a cheltuit 16,1 miliarde de lei pentru investiții în primele șase luni din 2020, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

“Am continuat să investim masiv și în luna iunie și se vede. 16,1 miliarde lei cheltuiți pe investiții în primele 6 luni din 2020. Cea mai mare sumă cheltuită pe investiții în ultimii 10 ani! Ne-am concentrat pe investiții și doar așa am reușit să eliminăm toate scenariile apocaliptice promovate de socialiști pentru a induce panica în rândul populației”.

Potrivit ministrului Finanțelor, investițiile reprezintă singura soluție pentru a genera creștere economică cu prețuri stabile pe termen lung și locuri de muncă în sectorul privat.

Florin Cîțu a declarat joi seara că o parte dintre măsurile din Planul Național de Investiții și Relansare Economică vor începe să fie implementate odată cu rectificarea bugetară, iar în săptămânile următoare toate ministerele implicate în acest program vor trebui să vină cu măsuri de aplicare și acolo se va vedea exact costul. (AGERPRES)

 

CIRCA PESTE 91.000 DE PERSOANE AU TRECUT PRIN PUNCTELE DE FRONTIERĂ, ÎN ULTIMELE 24 DE ORE; 1.143 - TRIMISE ÎN IZOLARE/CARANTINĂ

Aproximativ 91.300 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 36.500 de mijloace de transport (dintre care 14.400 de automarfare) au efectuat formalitățile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări, în ultimele 24 de ore, a informat vineri IGPF.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.700 de persoane cu 19.900 mijloace de transport, iar pe cel de ieșire 40.600 de persoane cu 16.600 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria, prin cele 11 puncte de trecere, a fost tranzitată de aproximativ 49.500 de persoane și 22.400 de mijloace de transport (7.700 automarfare), din care pe sensul de intrare în țară au fost aproximativ 27.200 de persoane cu 13.000 mijloace de transport.

 

PROIECT DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INUNDAȚIILOR ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC MUREȘ

Peste 10.000 de locuitori din județele Alba, Hunedoara și Arad vor beneficia de lucrările de îmbunătățire a infrastructurii hidrotehnice prin ridicarea clasei de importanță a celor existente, prin intermediul unui proiect în valoare de aproape 50 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR), transmis vineri AGERPRES.

Acest proiect face parte din seria de 16 propuneri depuse de ANAR, la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), pentru finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 426 milioane de euro, unul dintre cele mai costisitoare proiecte fiind “Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul Hidrografic Mureș”.

“Lucrările propuse vin în completarea celor existente și asigură apărarea a peste 10.000 de locuitori care trăiesc în județele Alba, Hunedoara și Arad. Totodată, în urma implementării proiectului, specialiștii Apelor Române reușesc să evite, anual, pagube potențiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 7 milioane de euro. Problema care se pune este aceea a asigurării gradului de protecție pentru populație. În același timp, trebuie să luăm în calcul și costurile pe care le implică realizarea acestui grad de protecție. Prin raportare la consecințele pe care le pot avea inundațiile asupra vieții și a bunăstării unei familii, fiecare om trebuie să completeze măsurile generale pe care le-ar putea lua autoritățile pentru o anumită zonă cu propriile măsuri de precauție. Trebuie să ne gândim că nu există risc zero la inundații”, a declarat Ervin Molnar, director general al “Apelor Române”.

Durata estimată a proiectului este de 2 ani.

Lasă un comentariu