BUNICII, VIAȚA, ȚARA ȘI... LUMINA

Distribuie pe:

• „Astăzi, trebuie să ne întoarcem la lucrurile ancestrale și, mai ales, la lumina dintâi sub care Dumnezeu i-a dăruit omului din energia lui vie și vindecătoare". „Sufletul este Dumnezeu"!

***

• „Omul nu se descurcă fără de Dumnezeu și de aceea uneori este bine că Dumnezeu ne mai constrânge pentru a ne trezi la viața adevărată".

***

• „Țara este stearpă și barbară, și dacă nu vom intra în jugul suferinței ca Hristos, nu vom reuși. De 25 de ani, tot am luat din grămadă, dar n-am pus nimic înapoi. Religia ne poate ajuta, dar nu în sensul propovăduirii de a ne duce pe noi în cer, ci... de a aduce cerul pe pământ, începând cu școala și societatea".

***

• „Viața vine dintr-un vid adânc, care este Dumnezeu. Viața fără Dumnezeu n-are niciun sens. Nucleul din noi este dumnezeiesc. La ora actuală, noi suntem într-o mare cădere, suferință. Aici intervine Iisus Hristos cu crucea suferinței. Iisus a ieșit din timp... Eminescu a ieșit din timp...! Eminescu prin cunoaștere s-a apropiat de Dumnezeu".

***

• „Bunicii noștri ne-au crescut altfel. Mai în sărăcie, dar mai aproape de Dumnezeu… Da, mâncau cu mâna, dar erau mai fericiți. Acum avem câte zece tacâmuri, dar nu știm ce mâncăm. Românul trebuie să se adune din risipirea lui! România seamănă cu un stup bezmetic. Am pornit pe un drum greșit și nici măcar acum nu ne dăm seama unde ne aflăm. Nu mai avem noroc de comandanți care să ne adune, care să ne înțeleagă și care să știe să ne mobilizeze. Aici este marele necaz".

Dorel Vișan (1937 - ), actor, director și poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești. A primit premiul Academiei Române de Film pentru cel mai bun actor european, și multe altele interne și internaționale. „Credința mea ca artist este că un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine". „Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc". „Noi, românii, ne tratăm într-o clinică unde și medicii sunt bolnavi". „În țara noastră acum ar trebui să fie o autoeducare a educatorului...". „Dacă vrei să faci ceva în țara ta, toți sunt împotriva ta". „La noi, poți să furi 100.000 de euro și să fii arestat la domiciliu, dar nu poți dona 20.000 de euro pentru un aparat medical".

Este membru al uniunii scriitorilor din România, filiala Cluj. Printre volumele publicate: „De vorbă cu Domnul", „Păcate...", „Psalmi", „Vremea cireșelor amare". Printre interviurile memorabile se remarcă: „O țară care-și pierde trecutul își pierde identitatea" și „Am învățat să vorbesc cu corpul meu". A călătorit foarte mult prin Europa și nu numai: Noua Zeelandă, Australia, China, Congo, India, Vietnam, Mexic, Uruguay, Paraguay, Argentina, Tibet, Thailanda, Peru, Cambodgia, Japonia, Canada ș.a.

P.S. „În clipa când Dumnezeu ar părăsi pe om, definitiv, fără speranță, lumea ar deveni o imensă mașină fără conducător, osândită să scârțâie infinit, îngrozitor, de fără rost… În asemenea lume, viața ar fi un chin atât de cumplit, că nici o ființă simțitoare nu ar mai putea trăi!... Ar fi, într-adevăr, sfârșitul lumii. Toate științele trecute și viitoare nu vor putea înăbuși în sufletul omului glasul lui Dumnezeu" (Liviu Rebreanu, 1885-1944).

 

Lasă un comentariu