ACTUALITATEA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

MOBILIZARE GENERALĂ PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR CU COVID-19

În următoarele două săptămâni, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului vor verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară împotriva noului coronavirus, pe tot teritoriul județului Mureș, vizate fiind, în special, zonele aglomerate, informează prefectul județului, Mara Togănel.

„Prin lipsă de responsabilitate, riscăm să pierdem toate rezultatele bune ale eforturilor comune pe care statul și cetățenii le-au făcut până în prezent. Nu putem să ignorăm pericolul și să ne comportăm ca și cum această pandemie ar fi dispărut. Cred că este foarte important ca administratorii locurilor în care vor exista aglomerări de persoane, dar și cetățenii să înțeleagă faptul că scopul acestor controale este unul de prevenție. În același timp, atunci când vor fi constatate încălcări ale legislației, nu vom ezita în aplicarea de sancțiuni. De exemplu, în cazul unităților HoReCa, se poate merge chiar și până la cea mai drastică măsură, adică suspendarea autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară", precizează prefectul.

Totodată, se vor efectua verificări și în trafic (fiind vizat transportul în comun de persoane), centre comerciale, piețe, târguri, terase, piscine.

După primele activități desfășurate în acest sens, încă în seara zilei de 3 iulie, în județ au fost verificate 148 de societăți comerciale și au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 21.225 de lei; polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție de către pasageri, în mijloacele de transport în comun.

La activitățile desfășurate sâmbătă, 4 iulie, au participat peste 245 de polițiști din cadrul I.P.J. Mureș, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai ISU, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului.

Astfel, la nivelul județului Mureș, au fost verificate peste 300 de societăți comerciale, un operator economic fiind depistat că nu respectă măsurile de diminuare a riscului de transmitere a noului coronavirus.

În total, au fost aplicate 100 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 61.000 de lei.

Cancelaria Prefectului informează că, pentru a se putea interveni rapid, este operațională o linie TelVerde - 0800.800.165 la care cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Activitățile de verificare se desfășoară în baza Ordinului nr. 246 din 3 iulie, emis de prefect, prin care a fost constituită Grupa de coordonare operativă a acțiunilor de verificare cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară în județul Mureș.

 

AZOMUREȘ, ÎN DIALOG CU STUDENȚII

Un nou program de internship destinat studenților a început la Azomureș, informează reprezentanții companiei. Directorul general, Harri Kiiski, le-a vorbit studenților despre importanța unui astfel de program în viitoarea lor carieră, dar și despre importanța respectării regulilor de siguranță atunci când se află pe platformă. Timp de două luni, participanții la curs vor învăța despre modul în care se fabrică îngrășămintele și despre tehnologiile folosite în acest proces. „Cu siguranță, vor fi mai câștigați atunci când, la toamnă, se vor întoarce la facultate și vor dubla acumularea de cunoștințe cu experiența practică de peste vară", apreciază organizatorii.

 

DEMERSURI PENTRU REDESCHIDEREA PIEȚEI DE VECHITURI

Consilierul primarului, Claudiu Maior, aduce la cunoștința târgumureșenilor că va propune, în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență Târgu-Mureș ca, din data de 12 iulie, să fie redeschisă „Piața de vechituri" pentru vânzători și cumpărători, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și respectarea distanțării fizice!

 

MESE DE TENIS PENTRU EXTERIOR, AMPLASATE ÎN CARTIERELE SIGHIȘOAREI

În vederea promovării sportului de masă și creării unor locuri adecvate care să asigure copiilor, tinerilor și tuturor celor interesați condiții de mișcare în aer liber, zilele acestea, în baza Programului de lucrări stabilit de Municipiul Sighișoara, SC Ecoserv Sig SRL amplasează mese de tenis pentru exterior și mobilier stradal pentru agrement și relaxare în cartierele din municipiu, informează municipalitatea: „A fost amplasată o masă de tenis în cartierul Plopilor, zilele viitoare va fi amplasată în cartierul Mihai Viteazu și, ulterior, alte două mese de tenis în cartierul Târnava 2 - Bărăgan", anunță edilii, precizând că, anul trecut, în unitățile de învățământ din oraș au fost amplasate șapte mese de tenis.

 

STÂNĂ MODERN LA FĂTĂCIUNEA - IBĂNEȘTI

În Poiana Fătăciunea a fost inaugurată, recent, „Stâna lui Vancu" (șef de stână - Vasile Todoran-Vancu), utilată la standarde europene - investiție a Asociației Crescătorilor de Animale „Ovidius" Brădețelu, din Ibănești.

Zaharie Gliga, secretar în Consiliul Director al Asociației, precizează că stâna dispune de camere separate pentru prepararea brânzei, pentru depozitare și maturare, pentru fiert zerul și prepararea urdei, dormitor pentru ciobani, baie utilată cu cabină de duș, boiler, gresie, faianță și terasă spațioasă pentru vizitatori, iar alimentarea cu energie electrică se face prin panouri solare.

„Felicit Asociația Crescătorilor de Animale Ovidius Brădețelu pentru această realizare, care înseamnă creșterea calității vieții la stână și creșterea calității produselor de stână. Sper ca aceste proiecte ale asociației să continue și la celelalte stâne de pe pășunile comunei Ibănești", a spus primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, prezent la inaugurarea obiectivului, ocazie cu care a avut loc și o slujbă de sfințire. (sursa și foto - ibanesti.ro)

 

BĂTRÂNI ȘI OAMENI AI STRĂZII, HRĂNIȚI ZILNIC ÎN AȘEZĂMINTELE SOCIALE ALE PROTOPOPIATULUI ORTODOX SIGHIȘOARA

Peste 120 de persoane, bătrâni și oameni ai străzii, de confesiuni diferite, sunt hrăniți zilnic în cele două centre sociale aparținând Protopopiatului Ortodox din Sighișoara, activitatea nefiind afectată în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat protopopul Dan Ovidiu, coordonatorul activității.

„Îmi place să cred că aceste centre sociale sunt etalon la nivelul Patriarhiei Române și că fac o cinste deosebită, atât bisericii noastre, cât și Sighișoarei. Să ai 120 de oameni zilnic la masă, și nu orice masă, toate acestea vin să ne aducă aminte că suntem chipul slavei negrăite a lui Dumnezeu", a precizat protopopul Dan Ovidiu.

„Pe cei paralizați îi ducem, îi spălăm, le călcăm hainele, îi menajăm, le acordăm asistență medicală, au și preotul lor, este un serviciu complex de înaltă ținută. Avem parteneriate cu liceele sighișorene și există mulți oameni de bine care simt o bucurie nețărmurită în actul de a jertfi pentru cei de lângă ei. Sunt foarte mulți tineri care au această harismă a voluntariatului și se simt împliniți. Și mă bucur că, încetul cu încetul, această lucrare care conferă măreție și grandoare sufletului omenesc devine din ce în ce mai pregnantă și în România", a afirmat protopopul, care, în lăudabila sa întreprindere, se bucură de sprijinul și implicarea tânărului preot Ioan Țara, aflat în permanență în preajma beneficiarilor celor două așezăminte sociale.

 

AJUTOR BINEVENIT PENTRU SPITALUL JUDEȚEAN MUREȘ

Recent, membrii Asociației Rotary Club Miercurea Ciuc împreună cu Gedeon Richter România S.A. au decis să se alăture celor care au susținut sistemul sanitar în această perioadă extrem de dificilă, plină de încercări, și au donat Spitalului Clinic Județean Mureș cinci concentratoare de oxigen, în valoare de peste 22.000 de lei, aparate destinate tratării pacienților infectați cu Covid-19.

„Conducerea Spitalului Clinic Județean Mureș dorește să mulțumească pentru această donație, care vine atât în sprijinul pacienților, cât și în sprijinul angajaților, ușurându-le munca, acum, când nevoile sistemului sanitar sunt tot mai stringente. Vă mulțumim pentru efortul depus în a ajuta spitalul și vă dorim multă sănătate!", transmite conducerea unității.

În altă ordine de idei, menționăm că, din 23 iunie, Spitalul Clinic Județean Mureș a reluat asistența medicală și pentru patologie non-covid, respectând toate recomandările de sănătate publică. Programările se pot face folosind formularul de programare online de pe pagina web a spitalului sau telefonic, de luni până vineri, între orele 8 și 14. (mai multe informații - spitaljudeteanmures.ro)

 

 

Lasă un comentariu