PREMIERĂ ÎN LUMEA PRESEI - A FOST INSTITUIT PREMIUL „MĂTRĂGUNA", DEDICAT DETRACTORILOR LUI EMINESCU

Distribuie pe:

Duminică, 5 iulie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a organizat, în cadrul unei manifestări online, cea de a opta ediție a Premiilor „Eminescu ziaristul", după ce, în edițiile anterioare au fost răsplătite peste 20 de personalități - academicieni, profesori universitari, oameni de cultură care și-au dedicat ani de zile și chiar o viață întreagă pentru cercetarea operei eminesciene în complexitatea sa. De asemenea, de-a lungul timpului, au fost răsplătiți eminescofili, persoane care au colecționat obiecte, afișe, insigne, pliante, vederi, medalii, tablouri, cărți, transformându-și propriile case în sanctuare cu chipul lui Mihai Eminescu.

La ediția din acest an, au primit distincții: academicianul Alexandru Surdu, profesorul eminescolog Constantin Barbu, jurnalistul Ion Spânu, Mircea Colosenco și Nicolae Danciu.

Au fost acordate trei premii In memoriam pentru Mihai Diaconescu, Cezar Ivănescu și Gheorghe Cojocaru.

În premieră absolută, au fost lansate premiile „Mătrăguna" celor care l-au denigrat și l-au defăimat pe cel care rămâne o veritabilă și incontestabilă conștiință a neamului românesc.

Primii deținători ai rușinosului premiu sunt: Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici, Cristian Tudor Popescu, Lucian Boia, Ioana Bot și Dan Alexe.

Membrii juriului și-au motivat decizia, citând texte din operele „laureaților": „Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană" (H.R. Patapievici); „Era foarte păros Mihai, pe pulpele și cele de jos și cele de sus, credeai că-i omul lui Darwin" (Mircea Cărtărescu ) și alte „judecăți de valoare", pentru care „premianții" merită, desigur... „onoranta" cununiță de mătrăgună.

Inițiativa UZPR este binevenită, întrucât numărul detractorilor lui Eminescu este în continuă creștere, în contextul unei adevărate „pandemii" de batjocorire a valorilor noastre naționale.

...Dar, vorba poetului: „Dacă port cu ușurință și cu zâmbet a lor ură / Laudele lor, desigur, m-ar mâhni peste măsură…"

Lasă un comentariu