EXPOZIȚIE DESPRE VECINĂTĂȚI, LA MUZEUL DE ISTORIE SIGHIȘOARA

Distribuie pe:

În perioada iulie-septembrie 2020, la Muzeul de Istorie Sighișoara poate fi vizitată Expoziția temporară „Obiectul trimestrului - Vecinătățile".

Expoziția cuprinde obiecte de vecinătate: însemn de vecinătate, o ștampilă, un convocator, o casetă de bani și un vas de lemn. Expoziția poate fi vizitată la etajul 2, Sala de farmacie, în programul de funcționare al Muzeului de Istorie Sighișoara.

Vecinătățile din Sighișoara sunt menționate pentru prima dată în documente în anul 1526.

„Vecinătățile sunt o instituție socială, instituție bazată în primul rând pe principiul tradiționalității. Acest tip de organizare a fost adus la noi de sașii transilvăneni, odată cu sosirea lor aici, între anii 1141-1161.

Din vecinătate făceau parte inițial toți bărbații sași căsătoriți și «posesori de gospodărie». Stăpânul casei reprezenta în vecinătate gospodăria sa, și era sprijinit - dacă era cazul, de tatăl său, sau de către fiul său căsătorit. Femei, copii și oameni fără pământ sau casă erau excluși de la participarea nemijlocită. La oraș, condiția pentru a fi membru era să ai propria casă. Toți membrii aveau drepturi egale și aparțineau pe viață instituției.

În fiecare vecinătate săsească «ältere Nachbarvater» (tatăl mai în vârstă al vecinătății) era conducătorul vecinătății care era ales la «Richttag»-ul (balul) anual. Sarcina lui era pe de o parte să vegheze asupra comportamentului vecinilor, pentru ca acesta să corespundă normelor transmise și stabilite din bătrâni, pe de altă parte trebuia ca prin activitatea sa să exemplifice prevederile statutelor. Printre îndatoririle lui se numărau: convocarea și conducerea întrunirilor, repartizarea vecinilor pentru activități de ajutor bisericești sau sociale și supervizarea acestora, transmiterea de hotărâri și ordine de la prezbiteriu, parohie sau autoritățile comunale, informarea instituțiilor corespunzătoare asupra greutăților sociale și economice din vecinătatea sa, aplanarea conflictelor dintre vecini, păstrarea moralei și tradițiilor în comunitate, transmiterea valorilor și normelor tineretului, împiedecarea vânzării gospodăriilor și terenurilor săsești către alte etnii, reprezentarea vecinătății, în cazuri sociale, la prezbiteriu, și pedepsirea vecinilor în cazurile abaterilor de la normele vecinătății.

Printre valorile materiale pe care le-au adus sașii transilvăneni, este un lucru care nu are greutate și nici nu ocupa loc în valize, și anume spiritul comunitar, deschiderea spre ajutorul reciproc, acceptarea celuilalt și participarea la viața sa. Astfel, putem spune că vecinătățile sunt dovada puternicului spirit civic și a solidarității sociale, fapt ce a caracterizat populația de origine germană".

Lasă un comentariu