CRIZA ECONOMICĂ ÎȘI ARATĂ COLȚII PRIN UNIVERSITĂȚI

Distribuie pe:

Am adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, după ce mi-au fost sesizate mai multe situații în care criza economică își face simțită prezența la nivel universitar. Există nenumărate cazuri de studenți de la învățământul de stat, dar nu numai, care, din cauza efectelor economice ale acestei perioade, se află în imposibilitatea de a-și continua studiile, întrucât nu mai au banii necesari să-și achite ultimele taxe școlare din acest an universitar. În această situație, conducerile universităților au luat măsura fie să nu-i primească pe studenți la examene, fie, deși îi primesc, să nu le fie trecute notele în catalog. Atenție, și nu e vorba doar de taxe, sunt studenți care au rămas fără nicio sursă de venit, părinții lor au rămas fără locuri de muncă, au probleme chiar în a-și asigura subzistența.

Guvernul trebuie să se implice și să promoveze măsuri de sprijin pentru cei aflați în astfel de situații. Desigur, au fost inițiate anumite măsuri compensatorii până acum, pentru a-i ajuta pe cei care au rate la bănci, sprijin prin șomaj tehnic, alte forme de ajutor... Se impun însă și forme de sprijin academic, universitar, necesar pentru această perioadă în România. Pot fi avute în vedere amânări de taxe pentru studenții aflați în dificultate, eșalonări, alte forme de sprijin.

Și încă o problemă, cea a bibliotecilor, care continuă să rămână închise, deși formal sunt deschise. Caracterul „deschis" al acestor instituții constă în faptul că persoanele interesate pot merge la biblioteci, mă refer la cele de referință, cum ar fi Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Națională, inclusiv Biblioteca Academiei, unde se poate sta în spațiile comune de studiu, pentru lectură este permisă acum doar utilizarea surselor personale de documentare. Este o aberație, câtă vreme este evident faptul că cei care merg la bibliotecă au nevoie să consulte cărți, documente, surse din propria bibliotecă, sursele personale le pot studia și acasă, în parc sau unde doresc. Ce aveți de gând cu cei care au nevoie de studiu, de cercetare universitară pentru lucrările academice?

Sigur, dezbaterea publică, astăzi, este dominată de subiecte gen când se deschid restaurantele, spațiile de alimentație publică mall-urile s-au deschis deja, să ne preocupăm totuși și de biblioteci. Studenții, masteranzii și doctoranzii, mai ales ultimele două categorii, se confruntă cu probleme deosebite. Au de pregătit lucrări de disertație, de licență, rapoarte de cercetare la doctorat sau chiar teze de doctorat. Trebuie să aibă de unde să se documenteze. Interesează acest subiect Ministerul Educației Naționale?

 

Lasă un comentariu