ÎNFIINȚAREA DE SOCIETĂȚI COMERCIALE CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ (SRL-URI) A FOST SIMPLIFICATĂ

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 583, din 2 iulie 2020, a fost publicată Legea nr. 102/2020 de modificare a Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, prin care se simplifică înființarea de SRL-uri (societăți comerciale cu răspundere limitată).

Anterior acestor modificări, o persoană fizică sau juridică nu putea fi asociat unic în mai multe societăți comerciale cu răspundere limitată, iar un SRL cu un asociat unic nu putea fi, la rândul său, asociat unic al unui alt SRL, încălcarea acestei interdicții putând duce la dizolvarea societății de către Ministerul Finanțelor Publice sau oricine altcineva interesat.

Potrivit noii legi, o persoană fizică sau juridică poate fi asociat unic în mai multe SRL-uri. Prin urmare, se elimină și obligația de a depune declarația pe propria răspundere privind deținerea calității de asociat unic într-o singură societate cu răspundere limitată, la autentificarea actului constitutiv.

Tot prin noua lege, a fost eliminată și interdicția de a avea înregistrate, în același imobil, mai multe societăți decât numărul încăperilor spațiului în cauză. (Până acum, spre exemplu, într-un apartament cu două camere puteau avea sediul social cel mult două societăți).

De asemenea, cu privire la avizul din partea asociației de proprietari, care era necesar în situația stabilirii sediului social într-un imobil de locuințe colective (blocuri cu mai multe apartamente), noua lege elimină și interdicția obținerii acestui acord, dacă administratorul emite o declarație pe propria răspundere că nu se desfășoară activități la sediul social.

Legea nr. 102/2020 a intrat în vigoare la data de 5 iulie 2020.

Lasă un comentariu