TĂRICEANU AFIRMĂ CĂ PROIECTUL GUVERNULUI TREBUIE MODIFICAT PENTRU A LE LĂSA AUTORITĂȚILOR O LIBERTATE DE MIȘCARE MAI MICĂ

Distribuie pe:

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea și izolarea persoanelor, care lasă “o mare marjă de manevră” autorităților în “a defini și identifica evenimentul neobișnuit sau neașteptat identificat”, și își exprimă speranța într-o “dezbatere serioasă” în Parlament și nu la “un aranjament subteran” care să facă legea trecută precum “gâsca prin apă”.

“Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea și izolarea persoanelor și bunurilor suspecte de infectare cu viruși sau agenți biologici. Ca de obicei, la acest guvern, orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiță deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităților și strângerii șurubului privind drepturile și libertățile cetățeanului. Vom avea de modificat în Parlament cel puțin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităților în a defini și identifica evenimentul neobișnuit sau neașteptat identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale Ministerului Sănătății. Având deja experiența îngrijorătoare cu cei care ne conduc, credem că va trebui să găsim definiții care să le lase o libertate de mișcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanți prea multă libertate, înseamnă că în orice clipă să riscăm să fim ridicați cu izoleta din ordin de partid!”, afirmă Tăriceanu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adaugă că, de asemenea, va trebui analizat articolul care instituie carantina asupra bunurilor.

“De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat, pentru a nu ne trezi că unor guvernanți le plac atât de mult mașina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informațiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aștepta la orice!”, susține Tăriceanu.

 

MODIFICAREA LEGII PRIVIND MĂRCILE ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE, PROMULGATĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Legea transpune o directivă europeană din 2015.

Prin această lege a fost eliminată cerința reprezentării grafice a mărcilor, astfel încât pot constitui mărci orice semne care au capacitatea să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi și să fie reprezentate în registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor. Prin acest act normativ, domeniul de aplicare al motivelor absolute este extins în vederea includerii și a mențiunilor tradiționale protejate pentru vinuri și a specialităților tradiționale garantate.

“Titularii mărcilor înregistrate în raport cu întreg titlul unei clase din Clasificarea de la Nisa pot declara că intenția lor la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii a fost de a solicita protecția unor produse sau servicii în afara celor acoperite de sensul literal al titlului clasei respective, cu condiția ca produsele sau serviciile astfel indicate să fie incluse în lista alfabetică a clasei respective din ediția Clasificării de la Nisa în vigoare la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii. Declarația (...) se depune la OSIM până la data de 30 septembrie 2020 și precizează, în mod clar și precis, produsele și serviciile, altele decât cele acoperite de sensul literal al indicațiilor oferite de titlul clasei, la care se referea inițial intenția titularului. OSIM modifică Registrul mărcilor în mod corespunzător”, prevede actul normativ.

Între altele, legea reduce unele termene în examinarea cererilor de înregistrare a mărcilor. Actul normativ stabilește motivele pentru care o marcă poate fi refuzată la înregistrare.

“În termen de două luni de la data publicării admiterii cererii de înregistrare a mărcii (...), orice persoană interesată poate formula opoziție la înregistrarea mărcii pentru motivele relative de refuz”, se mai arată în lege.

Șeful statului a promulgat, marți, și Legea privind aprobarea OUG nr. 88/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative.

 

PERIOADA ELECTORALĂ A ALEGERILOR LOCALE VA ÎNCEPE ÎN 29 IULIE

Autoritatea Electorală Permanentă anunță, marți, că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, iar în 2 august va fi constituit Biroul Electoral Central, dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament la 27 septembrie.

Campania electorală va începe în data de 28 august și se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor - adică 26 septembrie, ora 7.00, precizează AEP.

“Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central”, se arată într-un comunicat al AEP transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Birourile electorale de circumscripție vor fi constituite pe 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianțele electorale și vor putea fi depuse candidaturile.

Alianțele electorale se vor înregistra până cel mai târziu la data de 11 august la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție al municipiului București.

Conform prevederilor art. 47 alin. (1) și (2) din Legea nr. 115/2015, propunerile de candidați, în cazul alianțelor electorale, se vor face în scris, în două exemplare originale și două copii, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, listele cu propuneri de candidați trebuind semnate și de conducerile județene ale fiecărui partid politic din alianță. Dacă alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție, mai informează AEP.

AEP mai precizează că Legea nr. 84/2020 prevede reducerea la jumătate a numărului minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, iar partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală.

Marți a fost publicat pe site-ul instituției - www.roaep.ro - modelul orientativ al listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale din acest an.

Perioada de depunere a candidaturilor se va încheia la data de 18 august, birourile electorale de circumscripție urmând să constate rămânerea definitivă a acestora în 24 august.

 

“NU E FOARTE APETISANT SĂ TE ALĂTURI PSD ÎN ACESTE MOMENTE”

Deputatul independent Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a comentat, miercuri, anunțurile făcute de Victor Ponta privind un candidat propriu la alegerile locale și de Robert Negoiță referitor la faptul că nu va mai candida din partea social-democraților la locale, susținând că “nu e foarte apetisant să te alături PSD în aceste momente”.

“Lucrul cel mai important este că peste 60% dintre bucureșteni spun că orașul se îndreaptă într-o direcție greșită și, implicit, că este nevoie de o schimbare în București. (...) În ceea ce privește decizia anunțată de Victor Ponta și decizia anunțată de Robert Negoiță, nu pot să spun decât că nu este foarte apetisant să fii într-o înțelegere cu PSD, în condițiile în care PSD are această relație afectivă cu românii și cu bucureștenii. Am văzut o anumită disperare la Gabriela Firea în ultimele apariții publice. Ce mă interesează pe mine, și nu vorbesc în numele lor, dar sunt convins că asta interesează și partidele care mă susțin, este să venim cu un program coerent cu care să convingem bucureștenii că este nevoie de o schimbare reală în administrație”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Nicușor Dan a mai susținut că Gabriela Firea “este la final de mandat și trebuie să ne spună cu adresă, buget și număr de copii acele grădinițe pe care zice că le-a făcut”.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat că nu va mai candida din partea PSD la alegerile locale din această toamnă.

Lasă un comentariu