A FOST APROBATĂ LEGEA PRIVIND INSTITUIREA UNOR MĂSURI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ÎN SITUAȚII DE RISC EPIDEMIOLOGIC ȘI BIOLOGIC. GUVERNUL NU EXCLUDE REVENIREA LA STAREA DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Marți, 6 iulie, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, stabilind cadrul legal pentru instituirea măsurilor cu caracter excepțional care pot fi impuse pentru limitarea răspândirii infecției cu agenți patogeni, în acord cu prevederile constituționale.

Măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

“Prin acest demers normativ am căutat să organizăm și să adunăm legislația existent într-o lege, conform cu cerințele CCR”, a declarat ministrul de resort, Nelu Tătaru.

Legea aprobată stabilește: crearea unor mecanisme care să permită adoptarea tuturor măsurilor care se impun pentru prevenirea și limitarea răspândirii agenților patogeni sau biologici, măsuri care pot aduce atingere inclusiv exercitării asupra unora dintre drepturile și libertățile fundamentale necesar a fi dispuse într-o societate democratică pentru apărarea sănătății publice (s-au definit o serie de termeni precum “carantină”, “carantină zonală”, “carantina bunurilor”, “izolare”, “risc iminent”, “contaminare”, “risc biologic”, “risc epidemiologic”, “boală transmisibilă” etc.); categoriile de persoane pentru care pot fi dispuse măsurile, precum și modalitatea de suportare a cheltuielilor ocazionate de unele din aceste măsuri (au fost definite grupurile populaționale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic și biologic pentru sănătatea publică, precum și măsurile luate în funcție de agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate etc.); situațiile de risc epidemiologic și biologic în care pot fi dispuse măsuri, precum și modalitatea de declarare a acestora (epidemie, pandemie, urgență de sănătate publică); măsurile de prevenire și limitare a răspândirii infecțiilor, modalitatea de instituire a acestora și categoriile de persoane asupra cărora se pot dispune; competența și modalitatea de instituire a măsurilor de către autoritățile administrației publice centrale; instituțiile și autoritățile care au obligația punerii la dispoziție a spațiilor destinate persoanelor asupra cărora s-a dispus măsura; procedura de dispunere a măsurilor de sănătate publică; modalitatea de aducere la cunoștința publicului a măsurilor dispuse.

În contextul în care, în România, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus se apropie de 30.000, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a avertizat, la un post de televiziune, că e important ca românii să evite locurile aglomerate ori de câte ori pot și susține că unul dintre cele mai periculoase sunt cluburile și spațiile unde au loc petreceri, fie ele cu distanțare. În aceste locuri există poate cel mai mare risc al infectării, îndeosebi în perioada de vară.

Rafila susține că oamenii ar trebui să fie conștienți de pericol și să se protejeze, acesta fiind singurul mod de a stopa definitiv pandemia de Covid-19: “Discuția legată de sancțiuni și de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înțeleagă același mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alții: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ține lucrurile sub control și de a avea o viață absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, Guvernul nu exclude revenirea la starea de urgență “dacă lucrurile scapă de sub control”, a declarat, pentru RFI, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: “Atâta vreme cât nu vom constata existența unui număr de cazuri grave, foarte grave, cu consecințe în ceea ce privește viața persoanelor contaminate, se poate discuta despre menținerea unor măsuri mai relaxate. În momentul când lucrurile se vor schimba, nu am nicio îndoială că și măsurile Guvernului vor fi extrem de ferme, indiferent care sunt costurile politice”.

La 15 mai, când România a ieșit din starea de urgență și a intrat în cea de alertă,  președintele Iohannis a avertizat că ridicarea stării de urgență nu înseamnă nici lipsa restricțiilor și nici că virusul a fost învins. El a amenințat chiar că, dacă situația se va înrăutăți, nu va ezita să instituie din nou stare de urgență.

 

 

Lasă un comentariu