SĂNĂTATE TRUPEASCĂ ȘI SUFLETEASCĂ, CU AJUTORUL CĂLĂTORIILOR

Distribuie pe:

Ne aflăm în perioada concediilor, în care cei mai mulți dintre noi aleg să călătorească. Studiile arată însă că excursiile aduc beneficii inedite pe multe planuri, dovedindu-se deopotrivă un exercițiu eficient de dezvoltare personală și profesională și un mod de îmbunătățire a sănătății.

Cei care obișnuiesc să își facă timp pentru a călători investesc astfel în propria sănătate, potrivit studiilor citate în raportul “Destinația Îmbătrânire Sănătoasă: Beneficiile fizice, cognitive și sociale ale călătoriilor”, publicat de Coaliția Globală pentru Îmbătrânire (GCA). De exemplu, femeile care pleacă într-o excursie, cel puțin de 2 ori pe an, au un risc simțitor mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care pleacă într-o călătorie o dată la 6 ani sau mai rar, potrivit unei cercetări desfășurate pe parcursul a 20 de ani, la care au luat parte femei între 45 și 64 de ani. Rezultatele au fost valabile chiar și după ce au fost luați în considerare factori importanți, precum tensiunea arterială. Un alt studiu a arătat că femeile care pleacă în călătorii au un risc de 2 ori mai mic de a avea episoade de depresie, comparativ cu cele care nu merg în excursii.

Bărbații care pleacă o dată pe an în concediu, își micșorează, astfel, atât riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cu 30%, cât și pericolul de deces, cu 20%, comparativ cu cei care nu pleacă în călătorii, arată cercetările.

Călătoriile sunt și un stimul inedit pentru capacitățile cognitive, precum și un bun supliment pentru sănătatea creierului. Efectul este produs datorită situațiilor și experiențelor noi la care sunt expuși călătorii și a activităților care presupun descoperirea și necesitatea de a se descurca într-un mediu necunoscut, precum și citirea hărților sau vizitarea obiectivelor turistice culturale. “Călătoriile sunt un medicament bun. Pentru că stimulează activitatea creierului cu experiențe și medii noi diferite, este un comportament important care susține sănătatea creierului și construiește rezistența acestuia de-a lungul vieții”, a declarat neurologul dr. Paul D. Nussbaum, de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, citat în raportul GCA.

Este foarte important să luăm și copiii cu noi în călătorii, întrucât le asigurăm o dezvoltare armonioasă.

Nu în ultimul rând, călătoriile ne schimbă percepțiile și ne oferă noi perspective asupra spiritualității și a relației noastre cu Dumnezeu, în special atunci când ele implică schimburi de experiențe spiritual - culturale.

VASILICA ONOFREI, tel. 0741/70.66.02, www.linkedin.com/in/vasilica-onofrei-882a1689

Lasă un comentariu