DE CÂND MÂNCĂM LA RESTAURANT?

Distribuie pe:

Este un lucru unanim acceptat că restaurantele franțuzești sunt cele mai apreciate din lume, dar primele localuri de acest gen nu au apărut în Parisul secolului al XVIII-lea, ci cu peste o jumătate de mileniu mai devreme, în cealaltă parte a lumii... Doi autori americani, Elliot Shore si Katie Rawson, au scris, anul trecut, o carte dedicată istoriei restaurantelor, în care afirmă, pe bază de documente, că primele restaurante, în sensul modern al cuvântului, au apărut în jurul anului 1100, în China.

Dezvoltarea comerțului a dat naștere necesității restaurantelor în China, pentru că negustorii care veneau din vestul îndepărtat al țării în est nu erau obișnuiți cu preparatele culinare de aici.

Ca atare, întreprinzătorii locali au decis să le ofere oaspeților mâncăruri “ca la mama acasă” și așa au apărut primele restaurante.

Potrivit documentelor medievale chinezești, descoperite de cei doi autori menționați, varietatea de restaurante din China secolului XII era deja comparabilă cu cea a unui complex turistic din secolul nostru.

Astfel, cei care treceau pragul restaurantului erau mai întâi întâmpinați cu zeci de boluri de mâncare, pe post de… listă de bucate, din care puteau gusta, pentru a ști ce să comande. (sursa - cunoastelumea.ro)

 

Lasă un comentariu