SUNTEM PROGRAMAȚI SĂ CONSUMĂM LEGUME ȘI FRUCTE DE SEZON

Distribuie pe:

Chiar dacă în supermarketuri se găsesc, în permanență, toate soiurile de legume și fructe apărute de-a lungul întregului an și, mai mult, cultivate în întreaga lume, nutriționiștii ne recomandă să consumăm, de preferință, fructele și legumele autohtone, cultivate în sezonul lor.

Argumentul forte al specialiștilor în nutriție este acela că suntem programați prin bioritm “să mâncăm leurdă primăvara, roșii în iunie, mere în septembrie și varză murată în ianuarie”, deoarece doar în sezonul natural de producție legumele și fructele au o bogăție deosebită de nutrienți.

Mai mult, oamenii ar trebui să consume cu prioritate legumele și fructele cu care au fost obișnuiți din primii ani de viață, nu pe cele aduse de peste țări și mări. Desigur, pentru diversitate, nu trebuie să fugim nici de mango, de avocado sau de alte fructe și legume exotice.

În opinia nutriționiștilor, fiecare anotimp ne oferă bogăția lui de “sănătate”, astfel:

Primăvară (martie, aprilie, mai) - Este momentul să profităm de fructele de import (portocale, lămâi, avocado, grapefruit, banane, papaya, mango), dar și de cele autohtone conservate sau păstrate proaspete peste iarnă (mere, fructe de pădure).

Legumele sunt deja “în floare”, așa că putem consuma sparanghel, anghinare, ridichi, salată verde, ceapă verde, verdețuri, rucola, cartofi noi, mazăre, broccoli, conopidă, dovlecei, spanac, dar și urzici, leurdă, măcriș sau aișor.

Vară (iunie, iulie, august) - Este un anotimp bogat în legume și fructe de sezon, prin urmare trebuie să profităm de ele. Din niciun meniu nu ar trebui să lipsească cireșele, pepenele roșu și galben, căpșunele, murele, agrișele, frăguțele, coacăzele negre și roșii, caisele, piersicile, zmeura și exoticul kiwi.

 Dintre legume, foarte indicate sunt fasolea verde, mazărea, ceapa verde, morcovii moi, conopida, sparanghelul, castraveții, dovleceii, cartofii noi, broccoli, roșiile, țelina, ardeii, vinetele, porumbul, varza timpurie.

Toamnă (septembrie, octombrie, noiembrie) - Este anotimpul murăturilor și al conservelor, dar și al consumului de fructe și legume proaspete: mere, pere, gutui, prune, struguri, smochine, lămâi și portocale, vinete, castraveți, conopidă, ardei, dovleac, roșii, cartofi, ceapă, țelină, morcovi, păstârnac, varză.

Iarnă (decembrie, ianuarie, februarie) - Pe lângă ceea ce am pus în cămară sau la congelator, putem consuma fructe exotice de sezon (portocale, mandarine, clementine, grapefruit, banane, lămâi, ananas, avocado, rodii), iar dintre legume, sfeclă roșie, varză, cartofi, gulii, ceapă uscată, fasole boabe, rădăcină de țelină, usturoi, morcovi ș.a.

Lasă un comentariu