TRADIȚII, DATINI, OBICEIURI ÎN LUNA LUI CUPTOR - PANTELIILE (13 - 27 IULIE)

Distribuie pe:

Panteliile sunt considerate, în lumea satului, reprezentări divine, care pârjolesc și ard recoltele în luna lui Cuptor, fiind surorile Sfântului Ilie („Sântilie"). Reprezintă un punct culminant al sărbătorilor de vară, iar denumirea este o combinație între nunele sfinților Pantelimon și Ilie.

Sunt celebrate de două ori, cu șapte zile înainte de Sfântul Ilie și la șapte zile după Sfântul Ilie, în perioada de 13 - 27 iulie. Forța lor distrugătoare poate fi diminuată prin diferite interdicții de muncă. Cea mai rea și amenințătoare soră a Sfântului Ilie este Ciurica, o divinitate feminină foarte misterioasă, despre care nici nu se știe prea multe.

Se spune că Ciurica îi pedepsește pe cei care nu respectă această zi și este o sărbătoare destinată femeilor: bătrânii amintesc că femeia capătă puteri misterioase și are dreptul să poruncească bărbaților, ce să facă în această zi, astfel încât, bărbații plecau de acasă, de frica femeilor.

În plus, femeile nu au voie să lucreze pentru ca lupii să nu le mănânce vitele.

Copiii bolnavi sau cuprinși de spaimă trebuie să treacă, de Ciurica, prin cercuri de flori ca să se vindece. De asemenea, se spune că în această zi nu este bine să te piepteni sau să scoți gunoiul din casă, deoarece vitele se pot îmbolnăvi sau pot fi mâncate de lupi.

La 17 iulie este sărbătorită Sfânta Muceniță Marina. Potrivit credinței străvechi, în această zi, Sfânta Marina înfrânge răutatea și ferește oamenii de ispită. Este protectoarea pasărilor de curte și se spune că  este bine să se împartă pui, pe la vecini, ca să aibă parte de păsări. Se aprind lumânări, la biserică, pentru a fi ferit de orice boală, iar dacă se culege pelin, el are puteri tămăduitoare. Pe unde se mătură cu pelin, puricii mor din cauza amărăciunii lăsate de plantă. Femeile se spală pe față, cu zeama de pelin, pentru a le subția pielea obrazului.

Surori ale lui Sântilie sunt și Pârliile, trei divinități înfricoșătoare, care se răzbună cu incendii dacă nu se respectă zilele lor: 20-22 iulie. Pe vremuri, puține zile de peste an erau așteptate cu o așa de mare teamă precum cele trei sau șapte zile cunoscute sub numele de Pârlii sau Pârlele.

O altă rudă a lui Sântilie este Opârlia, (23 iulie) care provoacă incendii și arsuri pe corp dacă nu i se prăznuiește ziua. În această zi, nu se cocea, nu se torcea, nu se dădea foc din casă și era interdicție la scăldat. (sursa - azm.gov.ro; foto - romaniatv.net) (I.S.)

 

Lasă un comentariu