FUDULIA - URÂTĂ BOALĂ ROMÂNEASCĂ!

Distribuie pe:

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, fudul înseamnă îngâmfat, mândru, încrezut, arogant. În lumea satului românesc, oamenii fuduli erau ocoliți, considerați indivizi cu care nu trebuie să ai de-a face. Boală urâtă, în stare să provoace ură și dispreț, de multe ori a fost confundată cu prostia. După învățătura creștină, antidotul fuduliei este smerenia, care presupune o comportare respectoasă, modestă. În lumea noastră de zi cu zi, astăzi, cei care ne hotărăsc cum să ne rostuim viața, au nevoie de smerenie, pentru a conduce poporul cu înțelepciune. Din nefericire, politicienii de toate culorile, roșii, galbeni sau tărcați, numai de acest sentiment nu dau dovadă. Se silesc să ne demonstreze cât sunt de valoroși, de înțelepți și cât de mult îi doare în cot de suferințele poporului. Mai zilele trecute, doi blestemați de parlamentari înregimentați în PSD s-au dat într-un spectacol de prost gust, sfidând cele mai elementare reguli de bun simț comportamental, chiar aducând și cuvinte jignitoare la adresa organelor de ordine. Unul a scos o legitimație de parlamentar și le-a adresat amenințări polițiștilor. Mă întreb: oare dacă era în cauză un muritor de rând, nu intervenea poliția să-l pună la pământ, să-l încătușeze și să aplice discret „Constituția"? În cazul acesta nu a mai fost cazul de modestie, ci de umilință din partea oamenilor legii, sosiți la fața locului într-un număr destul de numeros. M-a surprins și lipsa de reacție a populației din zonă, martori, la eveniment, care trebuia să le acorde o lecție celor doi parlamentari fuduli. Dacă vă mai aduceți aminte de atitudinea unei învățătoare din Corabia, ajunsă senator pe lista unui partid condamnat la uitare, după ce a făcut greva foamei (nu știu dacă nu a fost simulată), când i-a replicat unui cetățean că prostimea trebuie să asculte de cei care sunt la putere, cu replica „Ciocul mic" că noi suntem la putere. Nu știu câtă pensie specială încasează astăzi acea creatură, destul că prin votul ei a produs mult necaz celor care susțin bugetul țării.

Vreau să spun, cu numeroase exemple, că fudulia ce caracterizează clasa politică actuală din România, poate fi considerată cancerul care roade bunăstarea și siguranța populației.

Poate cel mai dureros aspect este faptul că după modelul politicienilor devin și relațiile dintre cetățeni. Se poate spune că, mai periculoasă decât pandemia cu Coronavirus, pentru oameni, este fudulia, dovadă ce se întâmplă în SUA, chiar și la noi, nesocotind niște reguli elementare de prevenire a îmbolnăvirilor. Când îi auzi pe politicienii din PSD, care de dragul de atragerii unor simpatii electorale, contrazic măsurile impuse de guvern, te apucă un chef de haiducie. Doamne ferește de mai rău, fiindcă virusul Covid-19, nu provoacă drame doar în România, ci în toată lumea, mai ales în țările super-dezvoltate.

Revenind mai lângă noi, vreau să amintesc despre drama provocată de fudulie unui vrednic fiu al satului românesc, Vaidacuta. Ing. Vasile Baciu, un inventator din domeniul mecanicii agricole, cu cinci brevete de invenții, dovadă și expoziția din Piața Rușilor din Târgu-Mureș. După ce s-a pensionat a înființat prima cooperativă agricolă din județul Mureș, în satul natal Vaidacuta, comuna Suplac, un sat uitat de lume, cu băștinașii risipiți prin satele din împrejur. Inginerul Baciu s-a gândit că pământul rămas pustiu, imediat după „revoluție", poate aduce un beneficiu urmașilor foștilor proprietari. S-a înhămat la o muncă titanică, care i-a pus în pericol sănătatea. Din banii proprii împrumutați de la bănci, a înființat o cooperativă agricolă. S-a luptat cu autoritățile pentru recuperarea terenurilor, înregistrarea la Judecătorie și la APIA, pentru subvenții. A cumpărat utilaje agricole și a visat să înființeze o fermă pentru creșterea vacilor dintr-o rasă pentru carne. La un moment dat, după ce și-a cheltuit pensia și economiile, a cerut celor din consiliul director să i se achite o sumă oarecare pentru toate demersurile întreprinse. Mai ales că ani de zile nu a fost retribuit pentru munca depusă în calitate de președinte. Furioși cei pe care i-a mobilizat în salvarea patrimoniului satului Vaidacuta, l-au acționat ei în judecată, imputându-i o sumă uriașă, deși banii cuveniți din subvențiile acordate de APIA au ajuns la membri cooperatori. Bolnav și fără niciun sprijin material, părăsit de foștii consilieri, ing. Baciu a pierdut toate procesele, intervenind riscul să rămână și fără locuință. „Patrioții" au angajat un executor judecătoresc, fiindcă, animați de prea multă patimă și ură, cei pe care i-a călăuzit și învățat să se organizeze într-o formă asociativă, îl acuză că le-a furat avuția. Între timp, din prea multă fudulie, cooperativa s-a divizat în trei asociații. Am încercat să aflu adevărul despre procesul pierdut la Curtea de Apel din Târgu-Mureș, dar n-am reușit. Cei care vor „răstignirea" inginerului Vasile Baciu, mi-au declarat că este vinovat fiindcă a aruncat primul piatra către ei, atunci când a solicitat să i se deconteze cheltuielile. Vezi doamne, i-a jignit. Dumnezeu să-i judece, nu judecata omenească, fiindcă au batjocorit un vrednic fiu al satului Vaidacuta, un om a cărui singură avere este un apartament în Târgu-Mureș. Prin acest exemplu am dorit să scot în evidență ura și lipsa de rușine din rândul unor români care se vor cu frică de Dumnezeu și rușine de oameni. Doamne, urâtă boală mai este și fudulia la români!

Foto: ing. Vasile Baciu, în partea stângă, și subsemnatul, la o margine de drum…

Lasă un comentariu