REFACEREA DECIZIILOR PENTRU PENSIILE CALCULATE GREȘIT

Distribuie pe:

La Senat a fost depusă o inițiativă legislativă prin care se propune îndreptarea erorilor făcute la calcularea pensiilor, din vina autorităților, astfel încât chiar dacă termenul de prescripție al recalculării sumelor a fost depășit, să se poată reface decizia de pensionare.

Proiectul pleacă de la o eroare recentă, cazul unei pensionare care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică, și chiar dacă eroarea a fost descoperită, recalcularea sumelor pe care trebuia să le primească s-a făcut doar pentru ultimii trei ani, atât cât prevede termenul general de prescripție, și nu pentru cei 16 ani de când primise decizia de pensionare pentru limită de vârstă.

“Pentru a evita pe viitor astfel de situații când, din cauza unor erori materiale apărute în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, prin această inițiativă dorim să eliminăm condiționarea față de termenul general de prescripție, în așa fel încât să nu mai conteze cât timp a curs de la data la care trebuia să intre în plată respectiva pensie și până la constarea greșelii din dosarul de pensionare”, argumentează inițiatorii legii în expunerea de motive.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat și în Camera Deputaților, forul decizional, Senatul fiind prima Cameră sesizată. (I.S.)

Lasă un comentariu