LANSAREA PRIMEI SONDE SPAȚIALE ARABE SPRE MARTE VA AVEA LOC PE 15 IULIE

Distribuie pe:

Emiratele Arabe Unite, care au trimis un astronaut în spațiu în 2019, vor lansa pe 15 iulie prima sondă spațială arabă spre planeta Marte, de la o bază din Japonia, a anunțat marți agenția de presă WAM, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Această misiune - Emirates Mars Mission - se înscrie în proiectul demarat de Emiratele Arabe Unite, o țară bogată din Golful Persic, pentru a deveni o putere științifică și spațială și, totodată, prima țară arabă care ar putea să plaseze o sondă fără pilot, denumită Hope, pe o orbită în jurul “Planetei Roșii”.

“Omenirea va asista la lansarea sondei Hope în spațiu miercuri, 15 iulie 2020, la ora 00:51 (20:51 GMT), de la centrul spațial japonez Tanegashima - a precizat agenția WAM. Numărătoarea inversă pentru această lansare a început după transferul reușit al sondei din Emirate în Japonia, la finalul unei călătorii care a durat peste 83 de ore pe uscat, pe mare și în aer”.

Ministrul pentru Științe avansate, Sarah bint Yousif Al-Amiri, coordonatoare-adjunctă a misiunii, a insistat asupra angajamentului autorităților locale de a continua acest proiect în pofida “contextului pandemiei mondiale” declanșate de noul coronavirus: “Suntem nerăbdători să sărbătorim împreună sosirea sondei pe Marte în februarie 2021”, a declarat ea, precizând că acea dată va coincide cu cea de-a 50-a aniversare a înființării Emiratelor Arabe Unite ca federație cu șapte membri, din care fac parte Abu Dhabi și Dubai. În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a intrat în istorie, devenind primul cetățean din Emiratele Arabe Unite care a călătorit în spațiu. În vârstă de 35 de ani, acest pilot pe avioane de vânătoare este și primul astronaut dintr-o țară arabă care a efectuat o misiune la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Pe termen lung, Emiratele Arabe Unite doresc să construiască un “Oraș al științelor” în care vor fi reproduse condițiile de viață de pe Marte, în vederea amenajării unei viitoare colonii umane pe “Planeta Roșie” până în anul 2117. (M.C. - Sursa: Economica)

Lasă un comentariu