SOLUȚII PENTRU AMENAJAREA TORENȚILOR CARE PROVOACĂ INUNDAȚII

Distribuie pe:

Amenajarea torenților este o problemă de importanță națională, însă nu există, în prezent, vreo autoritate în domeniu, care să-și asume o abordare unitară, din cauza multiplelor probleme privind proprietatea asupra terenurilor și a lipsei de informații în domeniu. “De aceea, pentru a preveni efectele inundațiilor de tip torențial, propunem noi soluții pentru amenajarea torenților”, informează Ervin Molnar, directorul general al Agenției Naționale Apele Române. Concret, se are în vedere montarea unor “baraje de control”, care vor reține resturile de lemn, material plastic și aluvionar, reducând viteza apei și blocând curgerea în aval a acestor deșeuri care, obturând secțiunile de scurgere a apei, provoacă inundații. Această metodă este folosită cu succes în Japonia, Elveția și Austria. În vederea realizării programului, se are în vedere accesarea de fonduri europene, precizează conducerea AN Apele Române.

Guvernul pregătește un sistem de garanție-depozit pentru PET-uri, sticle și doze de aluminiu

Ministerul Mediului are în lucru un proiect de act normativ privind introducerea unui sistem de garanție-depozit pentru PET-uri, sticle și doze de aluminiu, regula fiind obligatorie până la sfârșitul anului, iar garanția va fi de 50 de bani sau un leu, “astfel încât fiecare dintre noi va avea posibilitatea la returnarea ambalajului, fie că vorbim de sticlă, PET, doza de aluminiu sau carton, să putem primi acea bonificație, pentru că astfel vom cataloga acest ambalaj ca resursă, nu ca gunoi, așa cum o facem astăzi”, a precizat ministrul Costel Alexe”, citat de agerpres.ro.    

Ministrul a precizat că Guvernul face eforturi pentru a emite actul normativ privind acest sistem într-un termen cât mai scurt, pentru a evita un alt infringement privind gradul de colectare a deșeurilor.

Potrivit estimărilor, începând din anul 2010, aproximativ 42% din deșeurile municipale abandonate erau ambalaje de băuturi din plastic, sticlă și metal.

“Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau PET-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare”, a mai spus Alexe, precizând că este nevoie și de o consultare publică în care cetățenii să-și exprime părerea legată de acest sistem.

Procentul optim de împădurire va fi atins peste... 16.577 de ani

Potrivit unui document recent, întocmit de Organizația neguvernamentală Agent Green (președinte - Gabriel Păun) în colaborare cu specialiști din domeniul științelor naturii și silviculturii, și înmânat, personal, ministrului Mediului, pădurea României este în declin, iar silvicultura în regres. Administrația și cercetarea silvică actuală sunt neperformante și profund alterate de imixtiunea politicului. Tăierile ilegale sunt scăpate de sub control, în vreme ce autoritățile depistează doar 1% dintre acestea. Se arde anual mai mult lemn decât se taie legal și s-au construit fabrici de mare capacitate de procesare neintensivă a lemnului, care exercită un stres fără precedent asupra pădurii.

Fenomenul tăierilor ilegale nu a fost nici măcar încetinit, în ciuda eforturilor unor instituții ale statului și a presiunii publice.

Suprafața pădurilor parcurse cu lucrări de îngrijire a scăzut în detrimentul suprafețelor de păduri tăiate agresiv și regenerate incomplet sau cu specii inadecvate tipurilor naturale de pădure. Codul silvic actual cauzează degradarea multor păduri afectate de schimbările climatice în vreme ce reconstrucția ecologică a pădurilor destructurate stagnează. Normele tehnice sunt concepute pentru o industrie de profil aflată în proprietatea statului, or statul deține astăzi mai puțin de jumătate din pădurile țării.

Pădurile ocupă doar 29% din suprafața României, iar împăduririle în afara fondului forestier sunt la cel mai redus nivel din istoria postbelică. Considerând media de 157,5 hectare de păduri înființate în ultimii 2 ani rezultă că procentul optim de împădurire de 40% va fi atins peste 16.577 de ani. În prezent nu există suficient material în pepiniere pentru a furniza puieții necesari pentru a atinge procentul optim de împădurire.

Ca urmare a tăierilor excesive din ultimele decenii, majoritatea pădurilor au vârste sub 80 de ani (adică sub vârstele exploatabilității). În zonele de câmpie și de deal există un deficit major de suprafețe împădurite. În consecință, s-a redus semnificativ calitatea vieții cetățenilor, potențialul pădurilor pentru combaterea fenomenelor climatice, hidrologice și geomorfologice și a fost afectată biodiversitatea. Anual, 20.755 de cetățeni cu domiciliul în România mor din cauza poluării, dintre care 15.126 din cauza poluării aerului, avertizează reprezentanții Agent Green (sursa și foto - green-report.ro)

 

Lasă un comentariu