PE PERIOADA SPITALIZĂRII, PĂRINȚII INFECTAȚI CU COVID-19 SUNT SINGURII CARE DECID ÎN GRIJA CUI ÎȘI LASĂ COPIII

Distribuie pe:

În contextul informațiilor inexacte vehiculate în spațiul public, cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19 ai căror copii pot fi monitorizați, supravegheați sau îngrijiți temporar într-un centru de asistență socială în situații excepționale, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), aduce precizări în acest sens.

CONDIȚII

În ceea ce privește condițiile în care un copil dintr-o familie cu Covid-19 poate ajunge să fie îngrijit temporar într-un centru de asistență socială, ANDPDCA precizează: „Ocrotirea temporară a copiilor din familii cu Covid-19, prevăzută în legea privind carantina și izolarea, nu poate fi dispusă dacă părintele desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referință (prieten sau vecin).

Aceeași măsură a funcționat și în starea de urgență, atunci fiind puse la dispoziția autorităților 611 locuri, însă doar patru copii au avut nevoie de ocrotire temporară, ei fiind acum în familii.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, cuprinde o prevedere vizând familiile care, din cauza infectării cu coronavirus, se află în situația excepțională de a nu își mai putea îngriji copiii, pentru o perioadă.

Ocrotire temporară pot primi și adulții dependenți, aflați într-o astfel de situație".

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ

Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire și supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistență socială.

Măsura ocrotirii temporare poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical și direcțiile de sănătate publică (dar numai cu acordul părintelui, în situația în care acesta nu a identificat nicio alternativă în familie sau în cercul de cunoș tințe). „Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exercițiul drepturilor părintești sau a drepturilor ocrotitorilor legali", subliniază ANDPDCA.

Direcțiile de asistență socială vor oferi, în aceste situații excepționale, servicii de îngrijire și supraveghere în spații corespunzătoare (apartamente, case de tip familial) și personal specializat, în funcție de vârsta și de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere și îngrijire.

DECIZIA PĂRINTELUI, SUVERANĂ!

De altfel, potrivit ANDPDCA, această măsură de ocrotire temporară a funcționat și pe parcursul stării de urgență.

„Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranța acoperirii acestor nevoi excepționale atât la copii, cât și la adulții aflați în situație de dependență față de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanțe grele.

Decizia părintelui (reprezentantului legal) este suverană și nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situații s-au dovedit a fi extrem de rare", a punctat Mădălina Turza, președintele ANDPDCA, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu