COVID-19 POATE FI TRANSMIS DE LA MAMĂ LA FĂT

Distribuie pe:

Într-un studiu de caz al medicilor francezi, publicat în revista Nature Communications și citat de descopera.ro, s-a confirmat, pentru prima dată, contaminarea intrauterină cu Covid-19.

„Nou-născutul, de sex masculin, s-a născut în martie 2020 și a avut simptome neurologice asociate cu boala. Am arătat că transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă, în ultimele săptămâni de sarcină. Studiile anterioare au sugerat posibilitatea transmiterii prenatale de la mamă la copil, dar studiul nostru oferă dovezi.

A fost necesară analizarea sângelui matern, lichidului amniotic, sângelui nou-născutului, placentei etc. A aduna toate aceste probe în timpul unei epidemii, cu urgențe în toate direcțiile, nu a fost simplu.

Studiul a fost efectuat asupra unei femei de douăzeci de ani, spitalizată la începutul lunii martie. Întrucât nașterea a fost făcută prin cezariană, toate probele au putut fi prelevate din rezervoarele potențiale ale virusului SARS-CoV-2, cea mai mare încărcare fiind găsită în placentă. De acolo, s-a dus prin cordonul ombilical, la făt, unde s-a dezvoltat.

La douăzeci și patru de ore după naștere, nou-născutul a prezentat simptome severe, inclusiv rigiditatea membrelor și leziuni ale sistemului nervos cerebral, simptome care, în cele din urmă, au dispărut de la sine, înainte să decidem un tratament.

Vestea proastă este că virusul se poate transmite intrauterin, la făt, vestea bună este că acest lucru este foarte rar. Din miile de copii născuți din mame cu Covid-19, doar 2% au fost testați pozitiv.

Mesajul principal pentru femeile însărcinate rămâne să evite infectarea cu coronavirus, prin spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștii în locuri aglomerate", afirmă specialiștii francezi.

Lasă un comentariu