MONICA ANISIE, DESPRE TERMENUL ÎN CARE TABLETELE VOR AJUNGE LA ELEVI: „AM PUS TERMENUL LIMITĂ 10 SEPTEMBRIE"

Distribuie pe:

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a declarat miercuri că termenul în care cele 250.000 de tablete și laptopuri vor ajunge la elevii care nu au acces la tehnologia necesară desfășurării orelor online este 10 septembrie.

„Ministerul Educației a elaborat caietul de sarcini și acolo avem ca termen, pentru a ajunge în unitățile de învățământ, 10 septembrie. Dar, după cum bine se știe, nu Ministerul Educației realizează această achiziție. Noi, ca Minister al Educației, am pus termenul limită 10 septembrie", a spus Anisie, într-o dezbatere online organizată de Fundația World Vision.

Ea a afirmat că sistemul de învățământ din România nu a fost pregătit pentru educația online.

Întrebată dacă ia în calcul în acest moment descentralizarea formulei în care vor învăța copiii, în funcție de specificul epidemiologic al județului, orașului, comunității locale, ministrul Educației a răspuns: „Se ia în calcul și astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ".

Monica Anisie a afirmat că toate deciziile pe care le va lua MEC în ceea ce privește desfășurarea noului an școlar vor ține cont de recomandările Ministerului Sănătății.

„Vreau să punctez faptul că toate deciziile pe care le vom lua la nivelul Ministerului Educației sau la nivelul Grupului interministerial vor ține cont de recomandările Ministerului Sănătății și de situația epidemiologică. De aceea așteptăm din partea Ministerului Sănătății normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităților de învățământ preuniversitar sau în instituțiile din învățământul universitar și în momentul în care acestea vor fi transmise către Grupul de lucru, de către reprezentanții Ministerului Sănătății, putem să luăm și anumite decizii, dar până la momentul acela nu putem să spunem că avem o decizie luată. Avem conturate trei scenarii", a spus Monica Anisie.

Ministrul a menționat că în cadrul grupurilor de lucru au fost și propuneri în sensul în care învățământul preșcolar și învățământul primar să se desfășoare normal, în sala de clasă.

„Inclusiv partenerii noștri de dialog social sau reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru, cu toții am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, așa cum este structura anului școlar, pe 14 septembrie, dacă situația epidemiologică nu o să fie atât de gravă. În același timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alți elevi vor urmări în același timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (...) Și un alt treilea scenariu este acela în care vom învăța numai online, dacă situația epidemiologică va fi una foarte gravă (...)", a mai arătat Anisie.

 

LEGE PROMULGATĂ / COPIII PERSOANELOR DECEDATE DIN MOTIVE POLITICE, ÎN DICTATURĂ - INDEMNIZAȚIE LUNARĂ DE 500 DE LEI

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit căruia copiii persoanelor decedate din motive politice, în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, au dreptul la o indemnizație lunară de 500 de lei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Decretului-Lege nr. 118/1990, în sensul de a aduce reparațiile juste, cuvenite, pentru suferințele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viață, care, datorită persecuțiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social și profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea și restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora și ale familiilor lor, timp de decenii, în toată perioada comunistă.

Potrivit actului normativ, „copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei".

„Copilul minor, la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2), precum și copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele său. Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care a beneficiat părintele său. Copilul care s-a aflat atât în situațiile prevăzute la alin. (6), cât și în una din situațiile prevăzute la art.1 alin. (1) și (2) beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizației în situația în care ambii părinți ai copilului au beneficiat de indemnizație lunară se ia în calcul indemnizația părintelui al cărei cuantum este mai mare", mai prevede legea.

Actul normativ a fost inițiat de deputatul minorităților naționale Slavoliub Adnagi.

Acesta a precizat, în expunerea de motive, că „din cei circa 128.000 de foști deținuți politici, deportați, strămutați și soții/soțiile celor decedați care mai erau în viață în 1990, la 31 mai 2019 mai erau viață 32.062, rata mortalității fiind acum de circa 300 de persoane pe lună, cu tendință accentuată, media de vârstă fiind în jur de 80 de ani".

„Media de vârstă a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, născuți înainte, în timpul sau după perioada în care părinții lor s-au aflat în aceste situații este de circa 60 de ani. Scopul acestei inițiative este de a aduce reparațiile juste, cuvenite pentru suferințele îndurate de victimele regimului comunist, aflate în viață, care din cauza persecuțiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social și profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea și restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora și ale familiilor lor, timp de decenii, în toată perioada comunistă", a menționat deputatul.

 

PROGRAM DE BONURI DE MASĂ PENTRU BENEFICIARII PENSIEI SOCIALE MINIME GARANTATE

Persoanele în vârstă de peste 75 de ani, care beneficiază de pensia socială minimă garantată, în valoare de 704 lei, urmează să primească bonuri de masă, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Persoanele vizate de această măsură vor primi lunar tichete electronice, în valoare de 180 de lei, pe care le pot folosi pentru a achiziționa mese calde de la unitățile autorizate, a explicat Violeta Alexandru, într-o postare pe Facebook.

„Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani și cu 704 lei, la care mă tot gândesc. Aproximativ 130 milioane de euro pentru acest program finanțat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziționarea mâncării calde de la unitățile autorizate", a scris Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că bonurile valorice vor fi transmise beneficiarilor, de către Primării.

„Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari, cât și informații cu privire la unitățile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza", a notat Violeta Alexandru.

La începutul anului, aproximativ 900.000 de persoane erau beneficiari ai pensiei sociale minime garantate, în valoare de 704 lei.

 

Lasă un comentariu