CURIOZITĂȚI DESPRE ALBINE

Distribuie pe:

Admirabil model de organizare și eficiență, familia de albine este produsul unei evoluții greu de măsurat în timp, o experiență reușită a naturii.

• Albinele au un grai propriu ce se manifestă prin diferite mișcări ritmice, cunoscute sub numele de „dansul albinelor". După cercetări îndelungate, acest mijloc de comunicare a fost descifrat de cercetătorul german Karl von Frish, care a primit premiul Nobel pentru această descoperire.

• Viteza maximă de zbor a unei albine ajunge la 70 km/h. Încărcată cu polen și nectar, viteza se reduce la 20 km/h. În timpul zborului albina execută 440 bătăi de aripi/sec.

• Viața unei albine lucrătoare în timpul culesului este de 42 de zile, iar în timpul iernii este de 6 luni.

• O matcă (regina albinelor) trăiește 5-7 ani. Ea poate depune în 24 ore între 2.000 și 3.000 de ouă. Cântărite, ouăle depuse într-o zi, de matca, depășesc de două ori greutatea acesteia.

• Într-un an, o familie de albine consumă pentru existența proprie și perpetuare, circa 100 kg de miere, 50 kg de polen și 50 litri de apă.

• Pentru a aduce 100 gr apă în stup, albinele fac aproximativ 3.000 de zboruri.

• Raza de zbor a albinelor este de 3-6 km în jurul stupului, dar valorificarea rentabilă a culesului este posibilă numai până la 3 km.

• O familie bună de albine este alcătuită dintr-o matcă, circa 60.000 de albine lucrătoare și câteva zeci, până la câteva sute de trântori.

• Produsele utilizate de oameni și obținute prin exploatarea familiilor de albine sunt: mierea, propolisul, ceara, ceara propolizată, apilarnilul, veninul, lăptișorul de matcă și veninul.

Curiozități despre miere

• Un kg de miere de albine consumată oferă organismului uman 4.100 calorii (mai mult decât oricare alt aliment).

• În Egiptul antic se folosea foarte mult mierea în școli. Elevii care consumau miere erau mai dezvoltați fizic și intelectual.

• Experiențe din S.U.A., Germania, Franța, Anglia, Italia și România demonstrează că mierea contribuie la creșterea hemoglobinei în sânge. La un lot de copii hrăniți cu lapte îndulcit cu miere, hemoglobina a crescut cu 25% mai mult față de alt lot de copii care a fost hrănit cu lapte îndulcit cu zahăr.

• Mierea are însușiri conservante. Ouăle conservate în miere, timp de 4 ani, și-au păstrat prospețimea intactă.

• Oamenii de știință sunt de acord că folosirea regulată a mierii prelungește viața omului și mărește rezistența organismului său.

• Mierea este consumată constant de către cântăreți, deoarece conferă vocii limpezime și acuratețe.

• Pentru a produce un kg de miere, albinele aduc în stup 3-4 kg de nectar.

• Mierea moștenește proprietățile alimentare și curative ale plantelor din care a fost adunată.

• Mierea conține toate vitaminele pe care nutriționiștii le consideră necesare sănătății.

Curiozități despre propolis

• Preoții Egiptului antic foloseau propolisul la îmbălsămarea mumiilor.

• În timpul războiului anglo-bur, medicul Pavel Meyer a folosit, în lipsa altor medicamente, în spitalele de campanie, o alifie din vaselină și propolis în tratarea rănilor. Spre surprinderea tuturor, a dat rezultate mai bune decât medicamentele farmaceutice în acțiunea de cicatrizare și formarea țesuturilor noi.

• Flavonoidele, elementele componente predominante ale propolisului, au multiple roluri biologice și acționează în 41 de afecțiuni.

• Dacă pătrunde în stup un dăunător (de exemplu un șoarece de câmp), acesta este omorât de veninul înțepăturilor albinelor. Fiind prea greu pentru a putea fi scos afară, cadavrul este învelit într-un giulgiu de propolis și apoi acoperit cu un strat de ceară. Astfel îmbălsămat, cadavrul nu se descompune și nu intră în putrefacție, timp de 5-6 ani.

Revista „România apicolă"

Lasă un comentariu