SĂRBĂTOARE DE HRAM LA MĂNĂSTIREA “SFÂNTUL MARE PROROC ILIE TESVITEANUL” DIN CIPĂIENI-SÂNGER

Distribuie pe:

Luni, 20 iulie 2020, o mulțime de pelerini, dreptmăritori creștini veniți din Sânger și Cipăieni, din alte parohii ale Protopopiatului Ortodox Luduș si ale Arhiepiscopiei Alba Iulia, unii pe jos, alții cu autoturismele proprii, au urcat dealul Sângerului ca să participe, cu sufletul însetat de iubirea lui Dumnezeu, la anuala sărbătoare de hram a Mănăstirii care îl are ca patron spiritual pe Marele și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.

De această dată, au avut parte de o slujbă arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a oficiat, pentru început, slujba de sfințire, prin stropire cu apă sfințită a iconostasului și a icoanelor pictate în Altar și pe pereții interiori ai turlei Bisericii mănăstirii. Înaltul Ierarh a oficiat, împreună cu un mare sobor de preoți, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia a fost ascultată Evanghelia după Luca citire, pâinea și vinul din Potir au fost sfințite să se transforme în trupul și sângele lui Iisus Hristos, pentru împărtășirea binecredincioșilor. Cu smerenie, din suflete curate, au fost înălțate “Crezul”, rugăciunea “Tatăl Nostru”, îndemnuri creștine “Să ne iubim unii pe alții”, “Să ne rugăm pentru alții”, “Să îi ajutăm pe cei bolnavi și nevoiași”. Au fost pomeniți patriarhii Bisericii Ortodoxe Române, eroii și martirii căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru libertatea și unitatea neamului românesc, în închisori și lagăre, pentru dreptate și credința ortodoxă. De repetate ori, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a înălțat cuvinte de cinstire ctitorilor Mănăstirii din Cipăieni, binevoitorilor ajutători, maicii starețe Varvara, obștii de maici, preotului duhovnic Ilie Ovidiu. Răspunzând, părintele Ilie Ovidiu i-a mulțumit ÎPS Irineu pentru marea grijă pe care o poartă Mănăstirii “Sfântul și slăvitul mare proroc Ilie Tesviteanul”, din Cipăieni, binecredincioșilor care contribuie la întărirea credinței în Sfânta Treime, în Sfânta Fecioară Maria Născătoare de Dumnezeu, în toți sfinții plăcuți lui Dumnezeu, pentru rangul care i l-a conferit. Prin caldul său Cuvânt de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a îndemnat pe păstoriții săi prezenți la sărbătoarea de hram a Mănăstirii din Cipăieni-Sânger, să se împărtășească, din belșug, din râvnă în credință și iubire de Dumnezeu, a marelui și sfântului proroc Ilie Tesviteanul, ultimul mare proroc din Vechiul Testament, al doilea Înaintemergător al Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De la Marele Proroc Ilie Tesviteanul să învățăm să fim folositori semenilor noștri, fără să cerem sau să așteptăm răsplată. Singura noastră mulțumire să fie aceea a prorocului Ilie Tesviteanul: câștigarea sufletelor pentru Dumnezeu.

În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate duhovni-cească, la această sfântă mănăstire, de sporire a averii și a frumuseții Bisericii mănăstirii, pentru harul său de sporire a talanților primiți de la Dumnezeu și de cinstire a Sfânt Numelui Său, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop Ortodox al Alba Iuliei, i-a înmânat preotului duhovnic celib Ilie Ovidiu, gradul de părinte iconom stavrofor. În timpul hirosirii, la întrebarea “Vrednic este?” întregul sobor de preoți, maica stareță Varvara, obștea de maici și toți creștinii pelerini au răspuns împreună “Vrednic este!”

La ieșirea din Biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu s-a adresat mulțimii de pelerini: “Iubiții mei, în această zi de mare sărbătoare a prorocului Ilie Tesviteanul, ne simțim aici, sus, pe dealul Cipăienilor, ca pe un nou munte al lui Ilie Tesviteanul. Este o zi de mare bucurie. Sărbătorindu-l pe Marele proroc Ilie Tesviteanul să ne întărim râvna în slujirea lui Dumnezeu și să avem îndrăzneala să-i cerem ajutorul, fiind siguri că ne va ajuta”.

La sosire, pelerinilor le-au fost oferite măști de protecție și dezinfectant.

La plecare, toți pelerinii au primit pachet cu hrană și un pet cu apă sfințită.

 

Lasă un comentariu