PLĂMÂNII DETERIORAȚI POT FI RECONDIȚIONAȚI DACĂ SUNT CONECTAȚI LA... PORCI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, susțin că plămânii umani deteriorați, care au fost respinși pentru transplant de organe, ar putea fi recondiționați prin intermediul unei tehnici demonstrate în urma unui experiment recent, respectiv conectarea acestora la... porci.

“În ciuda progreselor în domeniul medical, transplantul de plămâni rămâne limitat de disponibilitatea scăzută a organelor de la donatori. Mai mult, majoritatea plămânilor de la donatori nu pot fi folosiți din cauza leziunilor severe, însă potențial reversibile.

Momentan, o metodă numită ex vivo lung perfusion (EVLP) este folosită pentru a oferi susținere plămânilor în afara corpului și pentru a recupera calitatea redusă a plămânilor, înainte de procedura de transplantare.

Cu toate acestea, metoda oferă doar o susținere limitată, timp de șase până la opt ore, un interval de timp prea scurt pentru a recupera majoritatea plămânilor grav deteriorați.

În studiul nostru, am demonstrat că plămânii grav avariați de la donatori, care au fost respinși pentru transplantare, pot fi recuperați în afara corpului, printr-un sistem care folosește circulația (cross-circulation) de sânge între plămânul de la donator și o gazdă animală.

Pentru prima dată, un plămân uman grav avariat, care nu a putut fi însănătoșit folosind metoda standard EVLP, a fost vindecat, cu succes, în 24 de ore, cu ajutorul unei platforme de circulație. Noi am conectat cinci plămâni umani deteriorați, care au fost respinși anterior pentru transplantare, la sistemul circulator al unui porc. Animalele au fost tratate cu medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea plămânilor.

După 24 de ore, funcția și histologia plămânilor umani erau îmbunătățite, inclusiv cele ale unui plămân care fusese respins pentru transplantare, după o intervenție cu EVLP.

În concluzie, plămânii respinși pentru transplantare, care nu pot fi vindecați prin intermediul EVLP, ar putea fi recondiționați prin această strategie”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu