ÎN URMA “ACORDULUI ISTORIC” ÎNCHEIAT DE LIDERII UE, ROMÂNIA A OBȚINUT APROAPE 80 DE MILIARDE DE EURO PENTRU RELANSAREA ECONOMICĂ

Distribuie pe:

După patru zile de negocieri extrem de tensionate, liderii Uniunii Europene au decis, ieri dimineață, că cele 27 de state membre vor avea la dispoziție 750 de miliarde de euro, sub formă de subvenții și împrumuturi, ca ajutor pentru reconstrucție după criza de coronavirus. Fondul de relansare economică a UE (format din granturi în valoare de 390 de miliarde de euro și împrumuturi nerambursabile de 360 de miliarde de euro), se adaugă la bugetul pentru următorii 7 ani (Cadrul Financiar Multianual) de 1.074 de miliarde de euro, astfel încât valoarea întregului pachet financiar este de 1.820 de miliarde de euro (154 miliarde de euro pe an).

Acordul, considerat unul “istoric”, este rezultatul negocierilor colective, a spus Charles Michel, președintele Consiliului European, citat de BBC, care menționează că, între condițiile impuse pentru acordarea de granturi și împrumuturi se numără și respectarea statului de drept.

Ieri dimineață, la finalul summit-ului UE de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în urma unor discuții și negocieri “foarte complicate”, România a obținut suma de 79,9 miliarde de euro, față de alocarea inițială, de 33 de miliarde de euro.

“Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică.

Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multiannual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul, deja din ianuarie, și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună, deja, la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

AFP și Reuters notează că planul menit să susțină economia europeană, afectată de criză, se bazează pentru prima oară pe o datorie comună, în sensul că subvențiile în valoare de 390 de miliarde de euro (care vor fi alocate țărilor celor mai afectate de pandemie),vor trebui rambursate de cele 27 de state membre UE.

(sursa foto- presidency.ro)

Lasă un comentariu