IOAN KALINDERU (1840-1913)

Distribuie pe:

Anul 2020 a fost declarant de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în întreaga Patriarhie.

Printre figurile marcante ale filantropilor români, de-a lungul vremii, se numără și IOAN KALINDERU.

Acesta s-a născut la data de 29 decembrie 1840, la București. De origine probabil turcă, familia sa a fost una dintre cele mai mari instituții bancare din Principatele Unite. Cu toate acestea, el s-a identificat ca fiind greco-român, încă din 1879 ctitorind biserici ortodoxe grecești în București.

De-a lungul activității sale politice, și nu numai, s-a remarcat în diferite funcții în ceea ce privește calea ferată românească, cu problemele ei de atunci; în 1888 devine membru corespondent al Academiei Române, devenind și președinte al acesteia între 1904-1907. O perioadă interesantă este și cea în care Kalinderu a fost preocupat de refacerea clădirilor religioase de pe domeniul regal.

Apoi a fost și editorul buletinului de știri al Ministerului Culturii: “Buletinul Comisiunii Monumentelor istorice”.

A ajuns la un respect deosebit datorită activității sale în îmbunătățirea agriculturii și a activităților sociale. Activitățile sale au avut rolul de a înfrânge sărăcia și au contribuit la educarea și îmbunătățirea culturală a satelor. Astfel pentru oamenii satelor a înființat o fabrică de produse lactate, magazine pentru țesători, tâmplari, cioplitori etc. S-a ocupat îndeaproape de reîmpădurirea forestieră. S-a implicat în dezvoltarea orașului Bușteni, a promovat schiul ca sport, alpinismul etc.

Ca și filantrop prin excelență a fost foarte implicat în acțiunile Crucii Roșii din România.

Ioan Kalinderu moare în 1913, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.

Fără doar și poate că în calitate de administrator al domeniilor coroanei, Kalinderu și-a impus viziunea de îmbunătățire a spațiului rural - ce nevoie este și astăzi de astfel de viziuni, pentru a salva frumosul sat românesc - a înființat ferme model, a promovat alfabetizarea și artele, încurajând antreprenoriatul, a apărat dreptul de proprietate etc.

Toate acestea îl pun pe IOAN KALINDERU în elita marilor filantropi ai țării noastre.

Veșnica lui pomenire! AMIN!

Lasă un comentariu