SĂRUTUL, PLECĂCIUNEA ȘI VIAȚA

Distribuie pe:

* “Vedeți, eu am avut totul în viață, cu adevărat, totul. Bunul Dumnezeu mi-a dat de toate. Dacă mi se ia totul, Dumnezeu și cu mine suntem chit”. (Sunt cuvintele marelui artist de operă, Luciano Pavaroti, înainde de a muri”.

***

* “Dumnezeu m-a sărutat pe gât”.

Luciano Pavaroti (1935-2007), celebru tenor de operă al secolului XX. A fost singurul cântăreț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări. S-a născut la Modena, în nordul Italiei, și a murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas. În copilărie a făcut mult sport, și până la o vârstă înaintată a fost pasionat de fotbal, tenis, călărie. A debutat pe scena sălii de operă din Reggioe Emilia, în anul 1961, cu aria lui Rodolfo din “La Boema” de Puccini. A avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua, și o fată împreună cu a doua soție Nicoleta Mantovani. Pe 11 august 1999, Luciano Pavaroti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției din București, având în program canțonete și arii din opere. A susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat “Nessun dorma”.

Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale, așa că aceasta a fost prima și ultima dată în carieră când marele tenor a făcut playback. S-a remarcat mai mult prin faimoasele concerte televizate “Cei trei tenori”, fiind unul din cei trei care, alături de Placido Domingo și Jose Carreras au făcut mult mai cunoscută muzica de operă. A fost recunoscut pentru filantropia sa, a adunat bani pentru refugiați și pentru Crucea Roșie, fiind adeseori premiat pentru activitățile sale filantropice. În anul 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Republica Italia. La înmormântarea sa au participat: primul ministru al Italiei Romano Prodi, ministrul Culturii Francesco Rutteli, regizorul Franco Zeffireli, secretarul ONU Kofi Annan. Au mai participat și cântăreții: Raina Kabaivanska, care a interpretat Ave Maria din Otello de Verdi, cântărețul Andrea Bocelli, Giani Morandi, balerina Carla Fraccci, precum și cei doi buni prieteni ai săi: Placido Domingo și Jose Carreras.

P.S. Ioan Slavici (1848-1925): “Dumnezeu e pretutindeni, fiindcă e pretutindeni, în locul și în toate timpurile, soarta omului atârnă de întâmplări ale căror tainică legătură, el cu mintea lui mărginită, nu o poate cuprinde. Dumnezeu îndrumează numai pe cei ce-l au în sufletul lor. Cel ce nu se teme de Dumnezeu, de nimic nu se mai teme. Dumnezeu este drept și înțelept”.

Lasă un comentariu