PENTRU ANUL ȘCOLAR 2020-2021, ÎNSCRIEREA COPIILOR ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR

Distribuie pe:

Prima etapă de cuprindere în clasa pregătitoare este prevăzută de calendarul modificat și completat (în luna mai) prin Ordin de ministru, în perioada 8-20 iulie. Depunerea cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar a fost programată între 4 martie și 7 iulie. La nivel național, după centralizarea situației preliminare a cererilor de înscriere în învățământul primar, pentru anul școlar 2020-2021, au fost completate și depuse 150.503 cereri. Dintre acestea, admise au fost declarate 149.307 (131.599 de cereri vizează copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, iar 18.904 cereri, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020).

În județul Mureș au fost depuse 4.375 de cereri (la secția română - 2.780, maghiară - 1.515, germană - 73 și rromani 7), aflăm de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Interesul superior al copilului - o prioritate

Repartizarea copiilor s-a realizat, în această primă etapă, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse, inclusiv prin aplicația informatică, de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

În a doua etapă (21-31 iulie) va fi asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean.

Centralizarea și soluționarea de către inspectoratele școlare a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, va avea loc în perioada 1-4 septembrie. De asemenea, inspectoratele școlare vor soluționa orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

În situația transmiterii documentelor pe e-mail, prin poștă, cu confirmare de primire, documentele utilizate pentru înscrierea în clasa pregătitoare vor fi solicitate și în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor.

Indiferent dacă părinții au sau nu au domiciliul în circumscripția respectivă, toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, precizează Ministerul Educației și Cercetării.

Lasă un comentariu