ÎN CONDIȚIILE DE ASTĂZI, ANTIDOTUL FRICII ESTE CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, UN EVENIMENT RELIGIOS DEOSEBIT LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Vizita Înaltpreasfințitului IRINEU, arhiepiscop al Alba-Iuliei, era anunțată, cu o săptămână în urmă, la biserica “Sf. Petru și Pavel” din Luduș, de preotul protopop LUCIAN VOȘLOBAN. Slujitorii Bisericii s-au pregătit, în mod deosebit, pentru sosirea acestei mari personalități, care a fost întâmpinată la intrarea în biserică de 4 preoți ai parohiilor din Luduș, primarul orașului CRISTIAN MOLDOVAN, însoțit de dl DORIN GRAMA și o mulțime de enoriași, într-o disciplină deplină. I s-au oferit buchete de flori de crini din partea doamnelor preotese COSMINA VOȘLOBAN și MĂRIOARA DEIAN. Preoții parohiilor din Luduș care au fost prezenți alături de protopop- pr. MIHAI CERCEL, parohia I Luduș, pr. ILIE DEIAN, parohia III Luduș, și VIOREL ORMENIȘAN, parohia IV Luduș.

Primirea Arhiereului a fost deosebit de emoționantă și prietenoasă, nefiind la prima vizită aici. După îmbrăcarea mantiei, a intrat în biserică însoțit de propriul alai, din care făceau parte doi arhidiaconi - RAFAEL ORZEIU și EUSTRATIE PINTEA și patru tineri studenți la teologie în Alba-Iulia, care formau corul Înaltpreasfințitului - HORAȚIU MORAR, ȘTEFAN CLINCIU, MARIUS DRAGOMIR și DANIEL CĂMARĂ.

Înaltpreasfințitul Arhiereu s-a închinat la icoanele de pe iconostas, în sunetele cunoscute ale clopotelor sonore, la ora 10. Corul celor patru studenți cânta într-o perfectă armonie, pe toată perioada desfășurării slujbei, pe patru voci. Începerea slujbei i-a revenit preotului arhidiacon Rafael, cu vocea sa sonoră, puternică și clară, parcă te trezea la realitate. Biserica era împodobită și înflorită estetic, cu minunate flori de crini, trandafiri portocalii rarisimi, buchete generoase de floarea soarelui și ghirlande pe tetrapoade.

Preoții din Luduș au participat pe rând la desfășurarea Sfintei Liturghii. Înaltpreasfințitul Irineu rostește, cu vocea sa profundă și caldă cuvinte emoționante adresate lui Dumnezeu. Citirea Evangheliei de azi “Vindecarea slăbănogului”, după Matei, i-a revenit arhidiaconului Rafael, care, la final, a cântat cu o voce armonioasă și răsunătoare ca de trâmbiță “Iubite-voi Doamne”. Aveam impresia că ne aflăm într-o catedrală, datorită bunei acustici a Bisericii. În tot acest timp de desfășurare a ritualului religios, corul celor patru voci deosebit de armonioase a cântat “Deschideți porțile că vine Împăratul slavei”, urmat de “Preasfântă Maică și Fecioara”, cântat separat de trei soliști ai corului: Horațiu Morar, Ștefan Clinciu și Marius Dragomir.

Sfânta Împărtășanie a fost oferită copiilor de preotul Mihai Cercel, ajutat de ahidiaconul Eustratie Pintea. Înaltpreasfințitul Irineu ne vorbește despre conținutul Evangheliei de azi, 19 Iulie, într-o minunată și clară predică despre Iisus. În pericopa Evangheliei Vindecării paraliticului din Kapernaum, Iisus este singurul care are puterea dată de la Tatăl Său pentru vindecarea oamenilor, exercitându-și puterea absolută asupra tuturor, fără să o impună cuiva anume. De la El vom primi adevărata eliberare și asigurarea oricărei cerințe în viată pământească. Dacă vrem să fim părtași la această autoritate divină, trebuie să-L iubim pe Hristos Mirele, crucificat și înviat împreună cu biserica Lui. El este unicul și preamăritul “logo”, care afirmă că “EU sunt lumina lumii și voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor”, “EU sunt calea, adevărul și viața”. Iisus este aici cu noi și șterge lacrimile suferințelor noastre; este apă Vie ce se revarsă peste noi cu energia Dumnezeului din ceruri.

În final, mulțumește enoriașilor care au fost prezenți în număr atât de mare (toți, fără excepție, cu măști), care au primit energia harului Divin. Acolo unde e Hristos, acolo este și Raiul în această lume trecătoare și nesigură. Apoi, felicită pe cei doi preoți parohi ai Bisericii din Luduș “Sfântul Petru și Pavel”, Lucian Voșloban și Constantin Savu, și le urează o bună rodire a parohiei cu aceeași râvnă și efort. Părintele Protopop Lucian Voșloban încheie slujba mulțumind oaspeților prezenți în biserica sa și în special Înaltpreasfințitului Irineu, care are multă grijă pentru parohiile care aparțin Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, urându-i sănătate și putere de muncă, întru mulți ani! În condițiile de astăzi, antidotul fricii este credința în Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare!

 

Lasă un comentariu