APAH-RO AVERTIZEAZĂ! “NUMĂRUL PACIENȚILOR DIAGNOSTICAȚI CU HEPATITE ȘI INTRAȚI PE TRATAMENT A SCĂZUT CONSIDERABIL”

Distribuie pe:

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenționează asupra scăderii numărului de români testați și diagnosticați cu hepatite, în ultimele luni, dar și în ceea ce privește procentul mic al pacienților care au intrat pe tratament, comparativ cu alți ani.

Conform datelor primite de la CNAS, în programul destinat hepatitei C, care poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020, au fost incluși doar 3.558 de pacienți: 883 în februarie, 1.279 martie, 181 aprilie, 402 mai și 813 iunie. În cazul hepatitei B, studiile clinice, întrerupte pentru o perioadă din cauza accesului dificil în spitale, au fost reluate.

“Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contacteze medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament, în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, facem apel la mobilizarea tuturor celor implicați, pentru ca, împreună, să reușim să scoatem această boală din viețile noastre. România a implementat multe lucruri bune în ultimii ani și este păcat să nu continuăm aceste eforturi”, declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenței, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populația eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecțiuni hepatice ale ficatului. România este printre țările care s-au angajat în atingerea acestor deziderate.

Din păcate, studiul “Câștigarea cursei de eliminare a hepatitei C”, realizat de Boston Consulting Group (BCG), și publicat recent, arată că majoritatea țărilor este departe de atingerea tragetului impus de OMS. Din cele 29 de țări analizate, printre care și România, doar 10 ar putea să îndeplinească obiectivul - Australia, Canada, Franța, Germania, Islanda, Italia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

În aceste condiții și ținând cont de situația internațională actuală, APAH-RO propune o serie de măsuri concrete care să vină în sprijinul bolnavilor cu hepatite din România:

* Urgentarea soluțiilor pentru ca pacienții să aibă acces la inițierea terapiei antivirale.

* Pacienții testați pentru COVID-19 să fie testați și pentru hepatită. Astfel vor fi acoperiți și pacienții neasigurați, o problemă la care nu s-au găsit încă soluții.

* Să crească numărul centrelor unde medicii pot iniția tratamentul.

* Să se ofere șansa de a prescrie terapia antivirală și altor specialități (de exemplu medicina internă).

* Medicii de familie să fie încurajați și sprijiniți să facă testare. Markerii virali să fie introduși în evaluarea anuală a fiecărui pacient.

* Să existe o pagină/un site unde Ministerul Sănătății să anunțe săptămânal spitalele care primesc pacienții cu boli cronice.

OMS precizează că 256 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 milioane cu hepatită cronică C. Accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei cu hepatita B și 20% dintre cei cu hepatita C fiind conștienți de infectare. Anual, la nivel mondial, hepatita cauzează 1,4 milioane de decese. România se află pe locul doi, după tuberculoză, în privința numărului deceselor cauzate de boli infecțioase.

Hepatita poate afecta pe oricine, iar majoritatea cazurilor de hepatită sunt asimptomatice. De aceea, recomandarea noastră este să vă informați la medicul dvs. de familie și, dacă faceți parte din categoriile cu grad înalt de risc, să vă testați. Tratamentul este eficient. În ceea ce privește hepatitele A și B, vaccinarea este esențială în eliminarea acestei boli. Datele arată că doza de vaccin împotriva hepatiei B, efectuată la naștere, este foarte eficientă în reducerea incidenței și prevalenței hepatitei B.

MARINELA DEBU, președinte APAH-RO

Email: roapah@gmail.com

 

Lasă un comentariu