CÂT ȚINEM ALIMENTELE LA CONGELATOR

Distribuie pe:

Toată lumea știe că valabilitatea alimentelor poate fi prelungită prin congelare, însă puțini cunoaștem cât timp putem ține carnea, legumele și fructele înghețate, fără să își piardă din calități.

Însă, specialiștii în nutriție, citați de descopera.ro, mai afirmă că, după congelare, nu ne prea pricepem nici la dezghețarea acestor produse. Prin urmare, iată ce ne recomandă aceștia:

Carnea de pasăre se poate păstra la congelator o jumătate de an, fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită și cea de porc rezistă mai mult, până la un an.

Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare, cum ar fi ardeiul gras, morcovul și țelina, date pe răzătoare, sau legume preparate, precum vinetele și roșiile coapte pe grătar.

Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Acestea vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple, pentru a decongela alimentele corect.

Cum se decongelează corect carnea - Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.

Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, carnea se înmoaie imediat pe la margini și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. În concluzie, cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.

În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne, care se dezgheață uniform.

Legumele se decongelează sau nu? - Mai degrabă, NU! Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus la congelator legume pentru ciorbe și alte mâncăruri, pune-le în oala în care fierbe apa, direct înghețate! Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală.

Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă, nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert...

Verdețurile pot sta luni de zile congelate - Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră.

La fel poți proceda cu orice verdeață (pătrunjel, leuștean, tarhon, frunze de țelină sau oregano).

În congelator, acestea își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate.

De fapt, poți tăia doar atât cât ai nevoie să folosești la o mâncare, iar diferența o poți păstra în continuare la congelator, pentru mai târziu.

Fructele (căpșune, afine, mure, caise, vișine etc.) au aceleași condiții de congelare-dezghețare ca și legumele. Deci, se decongelează cu o zi înainte, în frigider. Poftă bună!

 

Lasă un comentariu