COMUNICAT PRIVIND AMPLASAREA ILEGALĂ A STATUII LUI BETHLEN GÁBOR, ÎN CENTRUL ORAȘULUI TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), asociație culturală și senzor civic al comunităților românești din cele trei județe, aduce în atenția publică demersul prin care consilierii locali UDMR din Târgu-Mureș au reușit cu complicitatea reprezentanților locali ai formațiunilor politice românești care au membri în Consiliul local, și fără dezbaterea și informarea publică, prevăzută de legislația în vigoare, amplasarea statuii lui Bethlen Gábor în centrul orașului Târgu-Mureș, în Piața Trandafirilor.

Acest demers a fost inițiat în anul 2016, printr-un proiect propus de 5 consilieri locali UDMR, printre care și actualul candidat la Primăria municipiului, Soós Zoltán, inițiatorii propunând amplasarea statuii lui Bethlen Gábor în Piața Trandafirilor, aripa vestică, în apropierea intrării pe str. Horea. Proiectul respectiv a fost respins, nefiind avizat de către secretarul municipiului Târgu-Mureș, deoarece nu erau respectate condițiile legale și de oportunitate.

Printre motivele care au stat la baza respingerii proiectului menționat se numără și faptul că exista deja o hotărâre în acest sens, care prevedea amplasarea statuii lui Bethlen Gábor în Piața Bernády György. Astfel, prin HCL nr. 76/25.02.2016 s-a aprobat această variantă, precum și amplasarea unui grup statuar dedicat intelectualilor români din “Școala Ardeleană”, tot în apropierea Cetății Medievale. De asemenea, se menționa faptul că propunerea consilierilor UDMR de amplasare a statuii în centrul orașului încălca prevederile Planului Urbanistic General, care interzice diminuarea spațiilor verzi, și nu în ultimul rând, se preciza faptul că era necesară avizarea amplasamentului propus de către Comisia Națională pentru Monumente de For Public și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Este de reținut că în expunerea de motive inițiatorii au prezentat fals rolul și importanța personalității lui Bethlen Gábor, situație în fața căreia nici conducerea primăriei și nici consilierii partidelor românești nu au avut o documentare și niciun punct de vedere obiectiv, lăsându-se manipulați de inițiatorii proiectului de hotărâre, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori în ultimii 30 de ani. Trebuie să amintim că Gabriel Bethlen nu a avut niciun rol progresist în ce privește societatea transilvăneană din timpul său, și cu atât mai puțin nu a contribuit în vreun fel la ameliorarea stării economice, sociale, politice a românilor, mai mult chiar, a fost exponentul înăspririi și oprimării iobagilor.

Văzând că acest proiect a fost respins și că nu vor putea câștiga în demersul lor, aplicând o tactică înșelătoare și incorectă față de locuitorii Târgu-Mureșului, consilierii UDMR au decis modificarea HCL nr. 76/25.02.2016, schimbând locul în care această statuie va fi amplasată, din Piața Bernády György, cum se stipula inițial, în Piața Trandafirilor. Această modificare s-a produs prin HCL nr. 134/19.05.2016, fără nicio comunicare ulterioară a publicului și fără dezbaterea și informarea cetățenilor prin mass-media sau online.

Aceste metode necinstite intrate deja în obișnuința preocupărilor UDMR, cu aservirea partidelor românești de la putere, prin care se modifică aspectul arhitectural și compoziția zonei centrale din Piața Trandafirilor, în sensul promovării ideii că românii trebuie să lipsească din peisaj nu sunt o noutate. Demersul face parte dintr-un plan mai larg al neorevizionismului maghiar adus de peste hotare și care a găsit adepți și complici în rândul organizațiilor politice românești care sprijină UDMR-ul prin concursul lor lipsit de loialitate față de națiunea română și care constituie un pas important pentru negarea principiului constituțional al caracterului unitar al statului român. Aceste acțiuni ne fac să ne întrebăm: cum au putut consilierii români să dea dovadă de atâta lașitate și lipsă de reacție? Este important să menționăm faptul că grupul statuar “Școala Ardeleană” a fost mutat din apropierea Cetății Medievale în piața unde se află statuia lui Nicolae Bălcescu. Așadar, comunitatea românilor din oraș rămâne și fără statuie în zona cetății, care deja este flancată de 4 statui care reprezintă personalități maghiare, se mută amplasarea propriului grup statuar și, pe deasupra, trebuie să accepte și edificarea unei statui în centrul orașului a unei personalități care nu a adus nicio contribuție pentru populația autohtonă care locuia pe aceste meleaguri.

Lucrările au fost deja inițiate în Piața Trandafirilor, fiind an electoral probabil că au o miză importantă pentru Soós Zoltán, candidat la Primăria municipiului, această atitudine oferindu-ne o previzualizare a modului în care candidatul susținut de UDMR va trata comunitatea românilor din acest oraș. Timp de mulți ani s-a aplicat o tactică a “proporționalității”, prin care, la fiecare monument dedicat unui român trebuia amplasată o statuie dedicată unui maghiar. O idee ridicolă și complet nefondată, întrucât edificarea monumentelor de for public nu reprezintă loterie, ci o analiză argumentată a importanței și a necesității amplasării unei astfel de construcții. Chiar și în baza acestei “proporționalități” observăm, din nou, că românii din Târgu-Mureș sunt sfidați de consilierii UDMR și de interesele lor, întrucât monumentele noastre sunt puse în zone îndepărtate sau limitrofe, în timp ce statuile maghiare înconjoară cetatea și mai nou ajung în centrul orașului.

Față de această punere în fața faptului împlinit solicităm ca autoritățile statului român să nu rămână indiferente și să ia măsuri în consecință ca această statuie să nu fie amplasată în zona centrală a orașului.

De asemenea, solicităm comunicarea avizelor emise de Comisia Națională pentru Monumente de For Public și de Ministerul Culturii, notele de fundamentare ale arhitectului-șef al Municipiului Târgu-Mureș în baza cărora s-a emis autorizația de construire. Este imperios necesară verificarea legalității acestor documente și analiza oportunității amplasării acestui monument, cu încălcarea prevederilor legale și cu sfidarea sensibilității populației românești din municipiul Târgu-Mureș și din întreaga țară.

În încheiere dorim să ridicăm problema lipsei de atitudine patriotică și a modului rușinos în care consilierii locali din Târgu-Mureș apără valorile românești și reprezintă alegătorii care i-a ales în aceste funcții. De ani de zile se dă vina pe blocarea proiectelor din Consiliul local, dar se pare că pentru statuia lui Bethlen Gábor s-a găsit consens fără probleme și totul a mers ca pe roate, în timp ce adevăratele probleme din orașul nostru rămân nesoluționate.

Facem un Apel către cetățenii orașului Târgu-Mureș, pe care îi îndemnăm să analizeze cu exigență profilul profesional și moral al viitorilor candidați, deoarece urmează unele din cele mai importante alegeri din istoria post-decembristă a orașului. Dacă electoratul român din oraș se va diviza din nou, există perspectiva ca în următorii patru ani, dezvoltarea orașului să fie pe loc secundar, în timp ce probleme minore, dar importante pentru nostalgicii maghiari, precum plăcuțe privind denumirea străzilor, a școlilor și instituțiilor publice și amplasarea de noi statui vor sta mereu pe biroul viitorului primar, care nu va preceda de a obține colaborarea unor consilieri români, dispuși la compromisuri în defavoarea interesului național.

 

Lasă un comentariu