CRITERII DE IDENTIFICARE A PACIENȚILOR COVID-19, DAR ȘI DE EXTERNARE

Distribuie pe:

Criteriile de identificare a pacienților COVID-19, dar și cele de externare în cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sănătății printr-un ordin publicat joi, în Monitorul Oficial.

Aceste criterii sunt prevăzute în planul privind modalitatea de aplicare de către unitățile sanitare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Identificarea pacienților COVID-19

La nivelul unităților sanitare, diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei INSP, prin recoltarea exsudatului nazofaringian și/sau orofaringian pentru detecția, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare.

Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie a unui pacient diagnosticat și considerat vindecat după trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu poate fi condiționată de rezultatul unui test pentru noul coronavirus.

În așteptarea rezultatului, pacienții suspecți vor fi izolați în zone-tampon ale unității sanitare, unde s-a ridicat suspiciunea de coronavirus și au fost recoltate probele biologice (spital, secție) sau în alte locații desemnate la nivel local, după caz.

Pacienții cu suspiciune înaltă de COVID-19 formă severă, dar cu teste negative/neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilați pacientului COVID-19 și trimiși spitalelor, cu menținerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului.

În perioada în care se așteaptă confirmarea COVID-19, pacienții vor fi izolați în cameră individuală, cu grup sanitar propriu, în condiții de precauții pentru infecții cu transmitere prin secreții respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli - IOT, bronhoscopie, gastroscopie, manevre de resuscitare) și vor primi toată asistența medicală pentru a nu li se agrava starea clinică.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, în funcție de caz, pacienții simptomatici vor fi orientați către unitățile medicale non-COVID pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepție, pacienții simptomatici cu imagine radiologică/CT sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ținuți în izolare, vor primi toată asistența medicală necesară și vor efectua al doilea test la interval de 48 de ore de la primul.

Pacienții cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian și/sau orofaringian în condiții de spitalizare de zi sau în alte locații (centre de dializă, domiciliu, cămin bătrâni) vor sta izolați la domiciliu de restul membrilor familiei și vor respecta regulile igienice și îndrumările primite de la personalul DSP până la primirea rezultatelor.

Criterii de externare pentru pacienții cu COVID-19

Externarea se va face în funcție de anumite criterii clinice, se arată în ordin.

* Pacienții asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc se vor transfera și interna în unitățile de izolare și tratament. Pacienții asimptomatici pot fi externați după 48 de ore de la internare. Ei pot fi externați după o evaluare clinică și paraclinică, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. Pacienții care au fost diagnosticați cu forma asimptomatică de COVID nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul inițial. Aceștia pot desfășura activități curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtării măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină. În cazul celor care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de DSP.

* Pacienții asimptomatici cu factor de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza a 2-a sau suport. Aceștia pot fi externați după minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.

* Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale de faza 1-a sau a 2-a care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza 1 sau 2 nu au ATI. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei.

Testarea de control se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu sau la o altă locație, pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Pacienții care prezintă dispnee după externare trebuie monitorizați în continuare în servicii de pneumologie, cu controale regulate ale funcției pulmonare, CT, test de mers, se mai arată în ordin.

 

“GUVERNUL TREBUIE SĂ FACĂ TOT POSIBILUL CA ANUL ȘCOLAR SĂ ÎNCEAPĂ ÎN SIGURANȚĂ”

PSD solicită Guvernului PNL să facă “tot posibilul” ca anul școlar să înceapă în siguranță, adăugând că educația online este “imposibilă” în multe zone și, chiar dacă se poate desfășura, studii “solide” arată “cât de complexe și grave sunt urmările asupra copiilor”.

“Copiii trebuie să meargă la școală, iar Guvernul PNL trebuie să facă tot posibilul ca anul școlar să înceapă în siguranță! Încetați să mai tratați educația ca pe un subiect electoral! Nu vă mai mințiți singuri și nu mai mințiți românii cu educația online. Știți bine că este imposibilă în multe zone și, chiar acolo unde se poate desfășura, studii solide arată cât de complexe și grave sunt urmările asupra copiilor. Educația nu este un moft, ci trebuie tratată ca o prioritate, cu măsuri bine gândite și acțiuni concrete din partea autorităților. Măcar în acest caz nu lăsați totul pe ultima clipă, cum ați procedat până acum cu toate deciziile privitoare la gestionarea pandemiei”, a scris PSD, vineri, pe Facebook.

Social-democrații subliniază că începerea școlii privește viața a milioane de familii de români. “Nu mai faceți experimente cu viitorul copiilor doar pentru că mai aveți tunuri de dat la licitații organizate în ultimul moment! Guvernați pentru Educație, nu mai furați cu dedicație”, transmite PSD.

 

ȘEFUL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII: MNC-SE - UN ELEMENT ESENȚIAL AL ARHITECTURII DE COMANDĂ A NATO ÎN REGIUNEA MĂRII NEGRE

Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est, alături de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova și de Divizia Multinațională Sud-Est din București, reprezintă contribuția substanțială a României la consolidarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței Nord-Atlantice, afirmă șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

“Ziua de 23 iulie 2020 va rămâne înscrisă, deopotrivă, în istoria Armatei României și în cronologia NATO ca data la care s-a înființat, pe teritoriul țării noastre, Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE). (...) Îl felicit pe generalul-maior Cătălin Tomescu și îi urez mult succes la comanda acestui element al Structurii de Forțe a NATO. Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est, alături de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova și de Divizia Multinațională Sud-Est din București, reprezintă contribuția substanțială a României la consolidarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței. MNC-SE reprezintă completarea arcului de reziliență militară pe flancul estic și un element esențial al arhitecturii de comandă și control a Alianței din regiunea Mării Negre”, a scris șeful SMA, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, ceremonia desfășurată la Cincu “este punctul de start pentru construcția, în continuare, a comandamentului MNC-SE, până la declararea capabilităților sale finale, cu sprijinul nemijlocit al partenerilor din cadrul elementului de comandă, Allied Joint Force Command de la Napoli”.

Pe linie de instrucție, arată general-locotenent Daniel Petrescu, ziua de 23 iulie marchează și un alt succes al Armatei României - etapa finală a Exercițiului cu termen scurt de notificare, cu participarea integrată a unor mari unități și unități aparținând Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene, eveniment de instrucție la care au participat aproximativ 1.000 de militari și peste 200 de mijloace tehnice.

“Am urmărit perfecționarea procesului de integrare a capabilităților militare pentru executarea sincronizată a unor acțiuni militare complexe și, totodată, am verificat starea de operativitate a structurilor din subordine. Așadar, la cinci zile de la notificare, fără parcurgerea etapelor de planificare obișnuite pentru organizarea unui activități de instruire de asemenea anvergură, forțele noastre au afișat pe deplin capacitatea de luptă în context interarme, multi-domeniu și întrunit. Am avut nevoie de concentrare, voință și organizare, calități dovedite plenar, în aceste zile, de militarii noștri. A fost o acțiune energică de instruire prin care am demonstrat capacitatea noastră reală de reacție. Indiferent de situație, armata își va îndeplini misiunea sa fundamentală, aceea de apărare a țării”, subliniază șeful Statului Major al Apărării.

 

FORUMUL TINERILOR DIN CADRUL COMUNITĂȚII DEMOCRAȚIILOR

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis joi lucrările Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor - Interconectarea tinerilor lideri din statele democratice, organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe și Comunitatea Democrațiilor (CoD), în contextul exercitării președinției române a Comunității Democrațiilor (2019-2021).

Cu prilejul Forumului, a fost adoptată Declarația Tinerilor, arată MAE.

“Statele democratice trebuie să lucreze împreună pentru a oferi cele mai bune rezultate, iar astăzi, mai mult decât oricând, implicarea tinerilor - adică a dumneavoastră, ca lideri ai generației dumneavoastră -, este esențială pentru viitorul nostru comun. Problemele care au fost incluse, în ultimii ani, pe agenda ONU, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică sau un nou regim pentru spațiul cosmic, vor fi probleme stringente ale societății în care veți trăi. Următorii pași ar trebui să ne permită crearea unui nou multilateralism pentru secolul XXI, nu numai mai eficient, ci și mai innovator și pragmatic”, a afirmat ministrul, în deschiderea evenimentului.

El le-a transmis tinerilor că implicarea lor este esențială.

Lasă un comentariu