CANCERUL PANCREATIC, STOPAT PRIN MANIPULAREA GENETICĂ A COLESTEROLULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Laboratoarele Cold Spring Harbor, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că dezvoltarea celulelor canceroase din țesuturile pancreatice poate fi oprită prin controlarea celulelor care înmagazinează colesterolul.

“Această descoperirea ar putea sta la baza unei noi abordări a tratării cancerului pancreatic. La baza acestui studiu s-au aflat observațiile realizate în cazul altor tipuri de cancer, care indicau creșterea cantității de colesterol produse de către celulele anormale.

Colesterolul este o componentă esențială a membranelor celulare, dar noi am stabilit că celulele canceroase pancreatice produc mult mai mult colesterol decât au nevoie pentru a-și susține propria creștere.

Acest lucru este neobișnuit, deoarece colesterolului este extrem de bine controlat de către metabolism.

Celulele pancreatice obișnuite își produc cantitatea necesară de colesterol și apoi se opresc, dar celulele canceroase transformă colesterolul într-o formă care poate fi stocată în interior și nu în membrană. Astfel, sinteza colesterolului liber nu se acumulează, ci aceasta continuă.

Analizele de laborator au arătat faptul că celulele canceroase din pancreas sunt avantajate de producția continuă de colesterol și că, în plus, reușesc chiar să mențină acest proces activ.

O proteină numită SOAT1 (O-acyltransferase 1) este cea care transformă colesterolul liber într-o formă care ajunge să fie păstrată în interiorul celulelor.

Noi am demonstrat faptul că această proteină poate fi eliminată prin manipulare genetică și că, pornind de la această reușită, în timp, vor apărea produse, terapii și medicamente noi împotriva cancerului pancreatic”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu