NELU TĂTARU DESPRE LEGEA CARANTINĂRII ȘI IZOLĂRII: ESTE MARE NEVOIE DE ACEASTĂ LEGE

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară că este “mare nevoie” de legea carantinării și izolării și a dat asigurări privind disponibilitatea sa de a participa la dezbaterile din Parlament asupra acesteia.

Tătaru a precizat că se va duce în Parlament la Comisia juridică și a spus că disponibilitatea sa este “maximă”.

“Am spus că voi veni oricând în Parlament, mă voi duce la Comisia juridică. Am avut discuții în această seară și voi merge acolo. Voi avea discuții și dimineață. A fost, toate aceste zile, secretarul de stat, domnul doctor Raed Arafat, care a discutat efectiv fiecare termen, fiecare problemă. (...) Vom merge și noi în măsura în care vom fi solicitați, deci, nu se pune problema. Eu sunt medic, poate reușim și juridic să o ducem la bun sfârșit, fiindcă este mare nevoie de această lege. Disponibilitatea mea este maximă pentru fiecare moment sau element care este în litigiu. Numai să avem această lege, să putem continua tratamentul în siguranță, atât pentru pacient, cât și pentru cadrul medical. (...) Medical ne trebuie aceste pârghii”, a afirmat demnitarul la B1 TV.

El a spus că România este singura țară din Europa care nu are în acest moment o lege în acest sens.

“Suntem singura țară din Europa care nu are în acest moment o lege în care să putem controla internarea, izolarea, detașarea personalului medical. Eu consider că este foarte utilă, necesară în acest moment”, a susținut reprezentantul MS.

 

COMISIA JURIDICĂ A SENATULUI CONTINUĂ DEZBATERILE LA PROIECTUL LEGII CARANTINĂRII ȘI IZOLĂRII

Comisia juridică a Senatului a continuat ieri dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Vicepreședintele Comisiei juridice Iuliana Scântei, care a condus ședința de luni, a cerut reluarea dezbaterilor marți, “pentru a consolida toate textele” pe articolele care privesc conținutul măsurilor de carantinare și izolare și modalitatea de aplicare a procedurii de contestare. Propunerea sa a primit vot unanim.

“Având în vedere și propunerea colegilor noștri din PSD, dorința fiind și a noastră de a consolida toate textele pe cele două articole (...) care privesc conținutul măsurilor de carantinare, respectiv de izolare, adică internare, și modalitatea de aplicare a procedurii de contestare, primind chiar și în cursul acestei ședințe mai multe propuneri de amendamente și având nevoie de timp să le integrăm, să decidem într-un final care sunt textele pe care le vom supune la vot”, a afirmat senatorul liberal.

La propunerea unui membru al comisiei, Iuliana Scântei a anunțat că va fi solicitat avizul CES asupra acestui proiect în regim de urgență.

La ședința de luni a fost prezent secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, iar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a intervenit prin telefon. Au mai avut intervenții telefonice reprezentanți ai societății civile, avocați, medici.

Proiectul a fost adoptat joia trecută de Camera Deputaților, iar senatorii juriști au început dezbaterile vineri, adoptând mai multe amendamente tehnice. Sâmbătă, Comisia juridică a decis, la solicitarea reprezentanților PSD, amânarea dezbaterilor.

 

LEGEA CARANTINĂRII: ARAFAT - EVENTUALA DECIZIE DE INTERNARE A PACIENȚILOR ASIMPTOMATICI O POATE LUA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Proiectul legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic conține prevederi vizând “mai multe ipostaze”, iar decizia în ceea ce privește internarea pacienților asimptomatici infectați cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătății, a declarat, luni, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

“Această lege vorbește de mai multe ipostaze. La COVID, Ministerul Sănătății poate emite oricând un ordin care spune că pacienții asimptomatici pot sta acasă. Dar sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mișcare. Și dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public”, a explicat Arafat, care a dat drept exemplu bolnavii de tuberculoză.

Prezent la dezbaterile de la Comisia juridică a Senatului, Raed Arafat a arătat că măsura este aplicată în țări precum Irlanda, Finlanda, iar, în ceea ce privește bolnavii de COVID-19, Ministerul Sănătății poate decide un mecanism.

“Despre COVID-19 se poate discuta cu Comisia de tratamente din Ministerul Sănătăți, care să stabilească un alt mecanism, altul decât cel stabilit acum, că bolnavul COVID asimptomatic să stea acasă, cu niște reguli clare. Acest lucru se rezolvă la Ministerul Sănătății, cu Comisia de tratament destinată bolii COVID. Legea trebuie să ne permită să luăm aceste măsuri, dar nu trebuie să fie aplicate sută la sută COVID-ului”, a completat oficialul MAI.

El a atras atenția că un pacient asimptomatic “poate infecta familia”, chiar și în acest stadiu. “Problema este destul de complexă. (...) Faptul că este asimptomatic nu anulează transmisibilitatea”, a atras atenția Arafat.

 

CAMERA DEPUTAȚILOR A ADOPTAT INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ “FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE”

Camera Deputaților a adoptat, marți, propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României - Fără penali în funcții publice.

S-au înregistrat 295 de voturi pentru și o abținere.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituție - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetățenii condamnați la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituției, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

 

NELU TĂTARU: PRELUNGIREA UNEI STĂRI DE ALERTĂ DUPĂ 15 IULIE ESTE APROAPE IMINENTĂ

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că “prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”.

“În acest moment nu avem evoluția pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru o perioadă de două săptămâni, să avem o evoluție fluctuantă cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, poate 600, poate 700, cu alternanțe în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare. Prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”, a spus Tătaru la B1 TV.

El a afirmat că ar fi posibilă, în măsura în care legislația ar permite acest lucru, carantinarea anumitor localități sau regiuni.

“La nivel local este posibilă, în măsura în care o să ne permită legislația, carantinarea unor anumite localități, carantinarea unor anumite regiuni, dar în general este mecanismul izolării de care avem nevoie”, a subliniat ministrul.

Reprezentantul MS a spus că nu a anticipat “lipsa unei legislații”.

“Am anticipat foarte multe lucruri. Am anticipat și creșterea prin măsuri de relaxare. Nu am anticipat lipsa unei legislații. (...) Sunt 12 țări care în acest moment au diferite grade de restricție față de cetățenii români. Ar trebui să ne pună niște semne de întrebare. Alții văd ce noi nu vrem să vedem. (...) În acest moment avem și relaxări multiple, avem și nerespectarea unor reguli, avem și lipsa unei legislații”, a precizat demnitarul.

Potrivit lui Tătaru, în următoarele două săptămâni va fi un “joc” al numărului de cazuri noi.

“În acest moment, după toată experiența noastră, mergem pe o perioadă de două săptămâni în care vom avea un joc al numărului de cazuri maxim crescut într-o zi, scăzut în altă zi. Vom avea și o perioadă în care vom putea vedea și simptomatologiile B. Din ultimele cazuri pe care le-am văzut, nu s-au manifestat neapărat ca o simptomatologie respiratorie. Au avut simptomatologii digestive, cu febră, scaune diareice, greață”, a menționat el.

Ministrul a spus că acestea vor fi “săptămâni de foc” și a recomandat prezentarea la medic la orice simptomatologie.

“Recomandarea mea, pentru a putea gestiona clar și a putea spune că aceste două săptămâni sunt săptămânile noastre de foc, după aceea să mergem pe o pantă descendentă, este: prezența la medic la orice simptomatologie pe care o avem, acceptarea tratamentului recomandat de medic, acceptarea unei internări, fiindcă dacă astăzi avem o simptomatologie ușoară, mâine s-ar putea să nu mai fie la fel de ușoară. Iar la un moment dat, dacă mergem acasă și spunem «o să îmi treacă în două zile», o să vedem că peste două sau trei zile simptomatologia nu mai este aceeași. Mergem pe o creștere progresivă alternând ca număr de cazuri la un moment dat, acel platou pe care îl aveam într-o perioadă în dinți de fierăstrău, tocmai pentru a putea stabiliza o evoluție și o transmitere comunitară”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

 

COMPANIA DAMEN PIERDE DEFINITIV PROCESUL CU MAPN ÎN CARE CONTESTA LICITAȚIA PRIVIND CORVETELE MULTIFUNCȚIONALE

Curtea de Apel București a respins definitiv cererea companiei olandeze Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcția corvetelor militare multifuncționale, contract câștigat de asocierea Naval Group și Șantierul Naval Constanța.

Curtea de Apel a respins ca nefondat recursul introdus de Damen și a menținut o decizie a Tribunalului București din octombrie 2019.

“Respinge recursul, ca nefondat. Respinge excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunțare în ceea ce privește soluția dată excepției de neconstituționalitate. Definitivă, în rest”, se arată în decizia CAB.

Într-un comunicat transmis marți, compania Damen spune că a primit cu “dezamăgire” decizia instanței, pe care însă o respectă.

“Damen a primit decizia Curții de Apel București ca urmare a apelului formulat în instanță în ceea ce privește rezultatul Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională». Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurență corecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București”, declară reprezentanții Damen.

Pe de altă parte, compania olandeză spune că va căuta în continuare “o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”.

“După anunțul deciziei, Damen reiterează că acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație și vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România, atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare”, afirmă compania.

Damen precizează că a cerut în instanță să aibă acces la documentele ofertelor de licitație, însă cererea sa a fost respinsă de judecători, acest lucru “obligând” compania să înceapă “noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte”.

“În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte. Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare împreună cu cei peste 6.500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele și parametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume. Doar anul acesta, șantierul Naval Damen Galați livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheață din lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului, după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damen rămâne puternic ancorat în România!”, mai transmit reprezentanții companiei.

În iulie 2019, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș, a anunțat că asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația referitoare la construcția corvetelor multifuncționale.

Câteva zile mai târziu, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), continuând un litigiu inițiat anterior de compania italiană Fincantieri, și, în paralel, a sesizat instanțele invocând multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare “Corvetă multifuncțională”.

 

CAMERA DEPUTAȚILOR: SESIUNE EXTRAORDINARĂ PENTRU ÎNCĂ DOUĂ SĂPTĂMÂNI; PERIOADA 16-31 IULIE

Camera Deputaților este convocată într-o nouă sesiune extraordinară, în perioada 16-31 iulie, în prelungirea actualei sesiuni extraordinare, a decis, marți, Biroul permanent al forului legislativ.

Potrivit programului aprobat, deputații vor lucra de joi și până săptămâna viitoare în comisii, iar ședințe de plen vor fi în 27 și 28 iulie.

Actuala sesiune extraordinară a Camerei Deputaților se încheie astăzi.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1-15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind și inițiativa USR “Fără penali în funcții publice”.

Lasă un comentariu