AZI, 28 IULIE, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI

Distribuie pe:

La nivel mondial, 300 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală, fără să cunoască acest lucru. Dacă aceste persoane nu sunt identificate și tratate, ele pot transmite boala, astfel că, alte milioane de oameni vor suferi în continuare și alte milioane de vieți se vor pierde. Hepatitele B și C ucid anual mai multe persoane decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza * Hepatitele B și C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese de cancer hepatic * La nivel mondial, 300 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală, fără să știe că suferă de boală * Doza pentru vaccinul la naștere costă 20 de cenți, dar vaccinul nu este utilizat în 48% din țările din întreaga lume * Eradicarea, până în 2030, a hepatitei B și a hepatitei C, ca amenințări pentru sănătatea publică, ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și ar salva 10 milioane de vieți * Pe fondul pandemiei COVID-19, hepatita virală continuă să secere mii de vieți în fiecare zi.

Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei (World Hepatitis Day) are loc, în fiecare an, pe 28 iulie, fiind un prilej de a afla informații utile despre cauzele, posibilitățile de a preveni sau diagnostica boala, în timp util, precum și despre cele mai noi tratamente ale hepatitei virale. Tema acestui an este “Viitorul fără hepatită”, cu un accent puternic pe prevenirea hepatitei B în rândul mamelor și al nou-născuților.

Una dintre principalele cauze de deces din lume, hepatita virală ucide la fel de mulți oameni ca și HIV/SIDA, malaria sau tuberculoza.

Hepatitele B și C provoacă 1,4 milioane de decese pe an - mai multe decât HIV / SIDA și malaria - și un număr comparabil cu decesele provocate de tuberculoză. Împreună, acești viruși provoacă două din trei decese de cancer hepatic în întreaga lume.

Hepatita este o inflamație a ficatului, fiind, cel mai frecvent, cauzată de o infecție virală. Există cinci virusuri hepatice principale, denumite tipuri: A, B, C, D și E. Acestea constituie o preocupare majoră din cauza gravității bolii, a deceselor pe care le provoacă, dar și a potențialului de focare și răspândire a bolii.

Hepatita virală constituie o problemă de sănătate publică globală.

Hepatita cronică B și hepatita cronică C sunt boli infecțioase care pot pune viața în pericol, provocând leziuni hepatice grave, cancer și moarte prematură. Peste 300 de milioane de oameni trăiesc cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C.

Hepatitele B și C sunt boli infecțioase tăcute, afectând, în special, copiii și categoriile marginalizate, inclusiv persoane ce își injectează droguri, precum și prizonieri, homosexuali, imigranți și persoane care suferă de HIV/SIDA.

La nivel global, 90% dintre persoanele cu hepatită B și 80% din cele cu hepatită C nu știu că suferă de boală, ceea ce duce la posibilitatea reală de a dezvolta o boală hepatică fatală sau cancer hepatic, la un moment dat în viața lor și, în unele cazuri, la transmiterea în mod inconștient a infecției.

Datorită disponibilității vaccinurilor și tratamentelor eficiente pentru hepatita B și a unui tratament împotriva hepatitei C, eliminarea hepatitei virale este realizabilă, dar sunt necesare o mai bună cunoaștere și înțelegere a bolii și a riscurilor, a accesului la diagnostic și tratament mai ieftin. În 2015, hepatita virală a fost inclusă în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) și în 2016 a fost ratificată prima strategie, la nivel mondial, pentru eliminarea bolii.

HEPATITA A (“Boala mâinilor murdare”)

Transmitere: hepatita A este răspândită în principal prin consumul de alimente contaminate sau prin consumul de apă contaminată. Boala este adesea endemică în țările cu lipsă de apă sigură și salubritate precară.

Prevenire: există un vaccin pentru prevenirea hepatitei A. Tratamentul, în câteva săptămâni de la expunerea la virus, poate crea și imunitate pe termen scurt. Riscul de expunere poate fi redus, foarte mult, prin practicarea igienei și evitarea apei potabile provenite dintr-o sursă potențial nesigură.

Tratament: nu există tratament pentru hepatita A. Virusul cauzează doar hepatită acută, astfel încât organismul este capabil să “curețe” infecția, el însuși, în câteva săptămâni. Cu toate acestea, infecția cu hepatita A poate provoca uneori complicații suplimentare.

HEPATITA B

Transmitere: hepatita B se transmite prin contactul cu sângele sau cu alte lichide corporale ale unei persoane infectate. De exemplu, poate fi transmisă de la mamă la copil, în timpul nașterii, sau prin folosirea, în comun, a ustensilelor de bărbierit ori a periuțelor de dinți, prin act sexual neprotejat, cu o persoană infectată, folosirea, în comun, de ace și seringi pentru injectarea drogurilor. Virusul hepatitei B nu se transmite prin: aer, alimente, apă, tuse, strănut, alăptare, atingere, îmbrățișare, strângerea mâinilor.

Prevenire: vaccinarea împotriva hepatitei B este foarte eficientă în prevenirea infecției. Dacă nu ați fost vaccinat, cel mai bine este să folosiți prezervative și să evitați să folosiți, împreună cu alte persoane, ace sau articole precum periuțele de dinți, brici sau foarfece de unghii, pentru a reduce posibilitățile de expunere. De asemenea, ar trebui să evitați tatuajele sau piercing-uri ale corpului, la saloane neautorizate. Dacă credeți că este posibil să fiți expus, în viitor, vaccinarea este foarte recomandată. Copiii născuți de mame cu hepatită B trebuie vaccinați în termen de 12 ore de la naștere, deoarece acest lucru poate preveni o infecție care poate progresa spre hepatita cronică B.

Tratament: deși în prezent nu există o vindecare reală pentru hepatita B, sunt disponibile medicamente precum alfa interferon și peginterferon și o varietate de medicamente antivirale. Acestea încetinesc înmulțirea virusului și, uneori, chiar îl elimină. Cel mai important, reduc mult riscul complicațiilor pe care le poate provoca hepatita B, cum ar fi ciroza hepatică și cancerul hepatic.

HEPATITA C

Transmitere: hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat. Cele mai frecvente moduri de infectare includ seringile nesterilizate, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale, sângele și produsele de sânge neprelucrate. Poate fi transmisă și prin anumite practici sexuale în care este implicat sângele. De multe ori, hepatita C acută nu prezintă niciun fel de simptome. În faza acută pot apărea simptome precum: oboseală, disconfort abdominal, febră, lipsa apetitului, dureri abdominale, diaree, urină închisă la culoare, icter (îngălbenirea ochilor și a pielii).

Prevenire: în prezent nu există vaccin împotriva hepatitei C. Pentru a reduce riscul de expunere, este necesar să se evite folosirea, în comun cu o persoană infectată, a acelor, periuțelor de dinți, aparatului de ras sau foarfecelor de unghii. De asemenea, ar trebui evitate tatuajele sau piercing-uri ale corpului în saloane neautorizate.

Tratament: tratamentul poate vindeca infecția cu hepatita C. Până recent, tratamentul a implicat o combinație de interferon, în general interferon pegylat, și ribavirină, dar există o utilizare tot mai mare de medicamente antivirale puternice, cu acțiune directă. Persoanele cu genotipuri diferite de hepatită C răspund diferit la tratament, unele cu mai mult succes decât altele, dar diferențele dintre genotipuri dispar pe măsură ce ratele de vindecare cu noile medicamente se apropie de 100%.

HEPATITA D

Transmitere: hepatita D se transmite prin contactul cu sânge infectat.

Prevenire: hepatita D apare numai la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Prin urmare, persoanele care nu sunt deja infectate cu hepatita B pot preveni infecția cu hepatita D, prin vaccinarea împotriva hepatitei B. Evitați să folosiți ace și alte articole precum periuțele de dinți, aparatul de ras sau foarfecele de unghii, cu o persoană infectată. De asemenea, ar trebui să evitați tatuaje sau piercing-uri ale corpului în saloane neautorizate.

Tratament: tratamentul pentru hepatita D constă în interferon, dar nu este foarte eficient.

HEPATITA E

Transmitere: la fel ca hepatita A, hepatita E se transmite, în principal, prin consumul de alimente contaminate sau prin consumul de apă contaminată. În general, focarele apar în lipsa apei sigure și a salubrizării precare.

Prevenire: în prezent există un vaccin pentru prevenirea hepatitei E, dar acesta nu este disponibil pe scară largă. Reduceți riscul expunerii la hepatită E prin practicarea igienei și a igienizării corespunzătoare și evitând consumul de apă potabilă provenită dintr-o sursă potențial nesigură.

Tratament: nu există tratament pentru hepatita E, dar pacienții se recuperează, de obicei, singuri. Hepatita cu virus E are numai forma acută, nu se cronicizează. De regulă, hepatita E se vindecă de la sine în câteva săptămâni sau luni. O situație deosebită o reprezintă însă femeile gravide, la care boala se poate manifesta mult mai grav, sub forma de hepatită fulminantă, ducând în 20% dintre cazuri la deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În România funcționează, din 2009, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), condusă de dna Marinela Debu și înființată la inițiativa unui grup de pacienți cu afecțiuni hepatice din întreaga țară. În prezent, asociația are filiale și centre zonale în: Alexandria, Arad, Brașov, București, Iași și Cluj.

Potrivit site-ului hepato.ro, Asociația desfășoară, la nivel național, campanii de informare privind virusurile hepatice - modalități de transmitere, prevenție, acces la tratament, consiliere psihologică, discriminare la locul de muncă ș.a.

(surse - worldhepatitis alliance.org, worldhepatitisday. org., who.org)

 

Lasă un comentariu