OMENIREA SE VA REFACE

Distribuie pe:

Interlocutor: profesor Nistor Man - vicepreședintele Asociației Deținuților Politici din România

- Domnule profesor, timp de 13 ani, 8 luni și 8 zile ați fost izolat de lume, condamnat la ani grei de temniță, fiindcă ați iubit prea mult neamul românesc. De aproape o jumătate de an suntem obligați să trăim într-o anume izolare, din cauza unui virus scăpat de sub control. Ce trebuie să învățăm din această situație?

- În timpul detenției, cu sacrificii enorme, am învățat foarte multe lucruri. Astăzi nu-i timpul să fim veseli, fiindcă boala atacă tot, și cine știe cât ține. Atacă sănătatea, psihicul oamenilor, chiar și credința, economia mondială. Sunt îngrijorat, mai ales atunci când se spune că vom ajunge “ciuma roșie” a Europei, fiindcă nu ne protejăm. Poporul român a respectat de-a lungul istoriei legile țărilor străine care ne-au ocupat vremelnic, și, totuși, am supraviețuit. În condițiile actuale trebuie să respectăm legile impuse de guvernanți, să trăim adecvat, cu indicațiile impuse de izolare, pentru a nu ne îmbolnăvi. Nu trebuie politizată situația actuală, uneori politica face greșeli multe și nu are nicio legătură cu morala. Politica ține cont doar de interesele de scurtă durată. Ce trebuie să facem? Doar să ne apărăm, să nu nesocotim pericolul.

- Cum considerați că va deveni viața noastră după Coronavirus?

- Omenirea a trecut prin două războaie mondiale și s-a refăcut. Ciuma din Evul mediu, din 1348, a provocat victime în populația Europei, când numărul locuitorilor s-a redus cu o treime. Apoi s-a refăcut. Omenirea merge mai departe, se reface. După părerea mea, totul pleacă de la un concept, de la faptul că omul este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Omul este mereu creator, cercetează și descoperă tot ce este necesar supraviețuirii, încurajat și ajutat de Dumnezeu. Așa că, în timp, ne vom reface, chiar dacă această refacere presupune multe sacrificii.

Lasă un comentariu