CARIILE DENTARE POT DUCE LA... CANCER DE COLON

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Tehnică de Sănătate Virginia, citați de descopera.ro, susțin că o bacterie din cavitatea bucală, care provoacă apariția cariilor, favorizează și răspândirea cancerului de colon sau la alte organe.

“Numită fusobacterium nucleatum, bacteria călătorește prin fluxul sangvin către alte organe ale corpului, provocând infecții și permițând celulelor canceroase să migreze sau să se metastazeze.

Infecțiile orale care cauzează inflamația gingiilor au fost raportate ca factori de risc pentru infecții sistemice, boli cardiovasculare, rezultate nedorite ale sarcinii, diabet, cancer și boala Alzheimer.

Desigur, oamenii pot evita infecțiile prin menținerea unei bune sănătăți orale, ceea ce, la rândul său, ar putea ține sub control nivelurile de fusobacterium nucleatum din placa dentară. Tratarea infecțiilor care duc la apariția cariilor dentare este o măsură de prevenție deosebit de importantă pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în fluxul sangvin.

Aceste bacterii nu provoacă doar cancer de colon, asociat cu o dietă nesănătoasă (fumatul și consumul exagerat de alcool), precum și cu prezența acestei boli în istoricul familial, ci are mai degrabă un rol în progresia tumorii.

Peste 100.000 de americani vor fi diagnosticați cu cancer de colon în 2020, potrivit estimărilor Societății Americane de Cancer, iar peste 90% dintre decesele asociate acestei boli sunt cauzate de tumori non-primare sau de zone care au metastazat în altă parte a corpului.

În studiul nostru, am folosit culturi de celule canceroase și am descoperit că bacteriile care își au originea în gură aderă și pătrund în celulele bolnave din colon. Acest lucru face ca celulele canceroase să elibereze două proteine, respectiv IL-8 și CXCL1, care ajută sistemul imunitar uman să lupte împotriva infecțiilor. Aceste proteine trimit semnale către celulele canceroase, celulele imunitare și diferite alte tipuri de celule care înconjoară o tumoare, determinându-le să se dezvolte și să se răspândească.

Identificarea rolului jucat de fusobacterium nucleatum în răspândirea cancerului de colon ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii medicamentoase pentru această boală, astfel încât noile tratamente ar putea avea ca scop blocarea secreției de celule imunitare IL-8 și CXCL1, pentru a combate metastaza cancerului.

Antibioticele concepute pentru a elimina bacteria prezintă riscul să vizeze și așa-numitele bacterii bune din gură și tractul digestiv, care ajută organismul să proceseze alimentele”, atrag atenția oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu