PÂINE CU SUBSTANȚE TOXICE!

Distribuie pe:

În cadrul activităților curente de supraveghere a produselor alimentare de origine non-animală și a materiilor prime, inspectorii DSVSA Covasna au depistat, ieri, substanțe toxice în pâine.

După ce au fost prelevate probe pentru supravegherea curentă a produselor alimentare de origine non-animală și a materiilor prime, de la o unitate de panificație din județul Covasna, examenele de laborator au depistat prezența unei toxine numite deoxynivalenol sau vomitoxină.

Inspectorii DSVSA Covasna au pus sub sechestru imediat o cantitate de peste 200 kg făină provenită dintr-un alt județ, precum și peste 300 bucăți de diferite sortimente de pâine produse din făina infectată. Imediat s-a inițiat procedura prin Sistemul Rapid de Alertă Națională pentru depistarea altor beneficiari, de la nivel național, din făina cu toxină și retragerea de pe piață a acesteia, precum și a produselor de panificație.

Prezența toxinei în făină se datorează faptului că grâul folosit la fabricarea făinii a fost infectat cu mucegaiuri din speciile Fusarium graminearum (Gibberella zeae) și/sau  Fusarium culmorum. Vomitoxina este o substanță foarte slab cancerigenă, care își face efectul doar după un consum îndelungat. Altfel, poate afecta, prin iritație ușoară, sistemul digestiv.

După finalizarea anchetei în derulare, pâinea și făina infectată vor fi confiscate și neutralizate. (sursa – comunicat de presă DSVSA, sursa foto - covasnamedia) (I.S.)

Lasă un comentariu