PREA MULT FIER ÎN SÂNGE... NE SCURTEAZĂ VIAȚA

Distribuie pe:

Cercetătorii scoțieni de la Universitatea din Edinburgh, citați de descopera.ro, susțin că au aflat despre legătura fascinantă dintre nivelurile de fier din organism și... durata vieții!

“Studiul nostru a fost masiv, realizat pe un milion de oameni, și, astfel, am descoperit dovezi certe care atestă că nivelurile de fier din sânge joacă un rol crucial în influențarea duratei de viață.

Noua cercetare este impresionantă, analizând informații genetice de la peste un milion de oameni, din trei baze publice de date. De asemenea, studiul s-a concentrat pe trei măsurători cheie ale îmbătrânirii, și anume durata de viață, anii lipsiți de boli și longevitatea.

Analizele au arătat că zece regiuni cheie ale genomului uman sunt asociate cu aceste trei măsurători ale unei vieți lungi, precum și gene care sunt asociate cu modul în care corpul uman metabolizează fierul. Cu alte cuvinte, prea mult fier în sânge este asociat cu un risc major asupra sănătății, reducând numărul de ani sănătoși din viață.

Noi presupunem că descoperirile noastre ar putea explica motivul pentru care nivelurile foarte ridicate de carne roșie, bogată în fier, sunt strâns legate de condiții medicale, precum bolile cardiace.

Cercetarea noastră a stabilit cu precizie că genele ar avea o influență de aproximativ 10% asupra duratei de viață și a anilor sănătoși din viață, astfel că poate fi dificil de găsit genele implicate de la toți factorii prezenți, precum fumatul sau consumul de alcool.

Acestea fiind spuse, unul dintre avantajele majore ale acestui nou studiu este extensia sa uimitoare (un milion de oameni!), care a dovedit că fierul din sânge este controlat de dietă și că a fost deja asociat cu un număr de boli ale bătrâneții, precum Parkinson sau boli ale ficatului.

De asemenea, fierul afectează capacitatea corpului de a se lupta cu infecțiile, pe măsură ce îmbătrânim”, afirmă oamenii de știință scoțieni.

 

Lasă un comentariu