ATENȚIE, ANGAJATORI! DISCRIMINAREA ȘI HĂRȚUIREA LA LOCUL DE MUNCĂ, SANCȚIONATE CU AMENDĂ DE PÂNĂ LA 20.000 DE LEI

Distribuie pe:

Din data de 27 iulie 2020, orice faptă de discriminare directă sau indirectă, respectiv hărțuire la locul de muncă, va fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 20.000 de lei.

De reținut că salariații care lucrează în cadrul unor societăți a căror activitate a fost suspendată prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică vor beneficia de șomaj tehnic suportat de stat.

În acest sens, Guvernul a reglementat acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru salariații care își desfășoară activitatea în cadrul unor societăți a căror activitate a fost suspendată în urma unei anchete epidemiologice.

Așadar, în ipoteza în care direcțiile de sănătate publică decid suspendarea activității unei societăți, ca urmare a riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, salariații vor beneficia de șomaj tehnic  pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Reamintim că prin OUG nr. 30/2020, publicată în Monitorul Oficial din 21 martie 2020, la numai câteva zile de la începerea stării de urgență din 16 martie 2020, s-a dispus achitarea de către stat a indemnizațiilor angajaților plasați în șomaj tehnic, cărora le-au fost suspendate contractele de muncă.

Limita maximă brută decontată de către stat era stabilită la 4.071 lei, iar regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate pe durata stării de urgență era aplicabil și în cazul suspendării activității unei societăți.

În baza legii privind combaterea pandemiei Covid-19, începând cu data expirării stării de urgență (14 mai 2020), acordarea măsurilor de sprijin s-a menținut numai pentru domeniile de activitate în care au fost menținute restricții până la ridicarea acestora, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Printr-o nouă ordonanță de urgență, Guvernul a reglementat acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru salariații care își desfașoară activitatea în cadrul unor societăți a căror acti-vitate a fost suspendată, în urma unei anchete epidemiologice.

Important! Nu va fi considerată discriminare existența unor cerințe profesionale esențiale și determinante, dacă și în măsura în care acestea sunt legitime și proporționale (conform OUG nr. 30/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 231, din 21 martie 2020).

Lasă un comentariu