IOHANNIS: “DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” REPREZINTĂ ESENȚA VALORILOR ȘI A IDEALURILOR POPORULUI NOSTRU

Distribuie pe:

Ziua Imnului Național a fost marcată, miercuri, printr-o ceremonie publică organizată de Ministerul Apărării în fața Palatului Cercului Militar, la care a luat parte și prim-ministrul Ludovic Orban.

Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care arată că “Deșteaptă-te, române!” reprezintă esența valorilor și a idealurilor poporului român.

“Ziua de 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra împreună, cu bucurie și emoție, Ziua Imnului Național. «Deșteaptă-te, române!» reprezintă esența valorilor și a idealurilor poporului nostru. Imnul Național al României are un rol important în menținerea speranței românilor pentru libertate, încununând marile victorii, glorificând eroii țării. Trăim într-o Românie modernă și democratică, ce și-a păstrat cursul proeuropean și care și-a consolidat rolul în cadrul NATO, principalul garant al securității noastre.

Șeful statului subliniază în mesaj datoria de a educa tinerele generații în spiritul valorilor transmise de versurile imnului.

 

ÎNCEPE PERIOADA ELECTORALĂ PENTRU ALEGERILE LOCALE

Perioada electorală aferentă alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, programate în data de 27 septembrie, începe miercuri.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a precizat că, începând de miercuri, toate partidele care doresc să se înscrie în competiție, precum și candidații independenți își pot înregistra mandatarii financiari, deschide și declara conturile la AEP.

El a amintit că mai multe localități sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripții, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripție.

Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, principalele repere calendaristice ale perioadei electorale aferente alegerilor locale sunt următoarele:

• 2 august - constituirea Biroului Electoral Central;

• 7 - 11 august - perioada de înregistrare a alianțelor electorale;

• 7 - 18 august - perioada de depunere a candidaturilor;

• 8 august - constituirea birourilor electorale de circumscripție;

• 24 august - rămânerea definitivă a candidaturilor;

• 22 septembrie - tipărirea buletinelor de vot, desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, prin tragere la sorți computerizată;

• 26 septembrie, ora 7.00 - încheierea campaniei electorale;

• 27 septembrie, ora 7.00 - începerea votării;

• 27 septembrie, ora 21.00 - încheierea votării.

Alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Parlamentul a decis, la mijlocul lunii iunie, prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie. Prin același act normativ s-a prevăzut ca data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 să se stabilească prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

La începutul lunii iulie, Senatul și Camera Deputaților au adoptat legea care prevede organizarea localelor pe 27 septembrie.

 

ORBAN, DESPRE DESCHIDEREA ȘCOLILOR

Guvernul are în analiză trei - patru scenarii pentru deschiderea școlilor și va lua o decizie în urma unei analize care va ține cont de mai multe elemente, dar totul depinde de evoluția situației epidemiologice, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

“Am constituit un grup de lucru interministerial, chiar și astăzi are loc o ședință care pregătește toate scenariile privind situația epidemiologică pentru deschiderea școlilor. Când vom avea suficiente elemente, le vom comunica public. Cred că presiunea asta pentru a furniza informații despre deschiderea școlilor, acum, este rezultatul, mai degrabă, al inițiativei demagogice a PSD, care m-a chemat să vorbesc de deschiderea școlilor, să vorbesc de câte în lună, câte în stele. Premierul a reamintit că Guvernul a alocat 250 de milioane de lei din Fondul de rezervă special “pentru a putea achiziționa tablete cu conectare la internet pentru elevii care nu au în momentul de față, pentru a asigura accesul la învățământul online pentru toți elevii”.

Lasă un comentariu