ISTORIA RECENTĂ A MAGHIARILOR DIN ROMÂNIA, POVESTITĂ PE INTERNET

Distribuie pe:

Fundația Eurotrans și UDMR au lansat o pagină de internet interactivă, care prezintă schimbarea de regim din 1989, din perspectiva maghiarilor din România, au anunțat inițiatorii, la finele săptămânii trecute. Proiectul a fost sprijinit de Guvernul Ungariei, pagina cuprinzând evenimentele perioadei anterioare, cât și cele de după decembrie 1989. Titlul paginii, www.elmultjelen.ro (“prezentul care a trecut”), provine de la politologul József Lõrincz, care a menționat, într-una din cărțile sale, că 1989-1990 nu este trecutul, încă, ci doar “un prezent care a trecut”, notează MTI.

Potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, este important ca istoria maghiarilor din România - deciziile conștiente și evenimente aparent accidentale - să fie povestită iar și iar: “Doar astfel vom putea înțelege, cât mai exact, tot ceea ce ni s-a întâmplat, doar astfel vor putea afla și înțelege (…) și cei care s-au născut mai târziu”.

Pagina redă momente considerate esențiale în evoluția comunității maghiare din România, “de la euforia revoluționară și până la Martie Negru de la Târgu Mureș, conturând, totodată, aspirațiile de stabilizare, dar și îndoielile din perioada următoare”.

Sunt utilizate documente-sursă, memorii, jurnale, opere de artă contemporane, fotografii și filmări, materialul documentar fiind împărțit în trei părți: anii socialismului, fapte din timpul Revoluției și din primul an de libertate.

Cronologia cuprinde 184 de evenimente și peste 1.500 de fotografii, urmând ca pagina să fie completată cu noi materiale foto și video.

Este planificată și o expoziție itinerantă a materialelor, prin mai multe orașe ale Transilvaniei, prima stație urmând să fie la Cluj-Napoca, pe data de 17 august.

Lasă un comentariu