LUPTA CU CORONAVIRUSUL ÎN FAMILIE

Distribuie pe:

În condițiile în care, în ultimele zile, infectarea cu coronavirus în România pare de nestăvilit, experții în igiena personală de la UNICEF, citați de descopera.ro, ne dau sfaturi despre ce avem de făcut pentru a lupta cu inamicul nevăzut în protejarea sănătății familiei.

Aceștia ne recomandă măsuri pentru viața de zi cu zi, pentru a ne proteja, atât pe noi, cât și pe membrii familiei, existând șanse reale de a scăpa de Covid-19 doar dacă măsurile (destul de simple, de la igienă și până la spălatul rufelor ori prepararea mesei) sunt respectate.

“Cercetările privind transmiterea și efectele Covid-19 sunt în desfășurare, dar știm deja că virusul se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, prin tuse și strănut, și prin atingerea suprafețelor contaminate de virus. Acesta poate supraviețui pe diferite suprafețe, de la câteva ore până la câteva zile. Vestea bună este că dezinfectanții obișnuiți îl pot ucide”, ne asigură cercetătorii, care nu ezită să ne dezvăluie câteva informații pertinente pentru a ține coronavirusul departe de familie.

Nu vă atingeți fața, ochii, nasul și gura, nu tușiți și nu strănutați în palmă.

Spălați-vă mâinile - Este cea mai bună metodă de apărare! Spălați-vă mâinile frecvent cu apă și săpun, cel puțin 20-30 de secunde, după ce v-ați suflat nasul sau ați strănutat într-un șervețel, după ce ați folosit toaleta, când plecați și vă întoarceți acasă, înainte de a prepara sau consuma alimente, înainte de a aplica machiajul sau înainte de a manipula lentilele de contact etc.

Dacă folosiți un dezinfectant de mâini, asigurați-vă că are în compoziție cel puțin 60% alcool, dispersați-l pe toată suprafața mâinilor și frecați mâinile timp de 20-30 de secunde, până când se usucă. Atât apa rece, cât și cea caldă sunt eficiente în eliminarea microbilor și virusurilor, atât timp

cât folosiți săpun și vă spălați pe mâini în mod corect!

Curățenia în locuință - Urmați instrucțiunile produselor de curățat pentru a le utiliza în condiții de siguranță și eficiență, inclusiv măsurile de precauție pe care trebuie să le respectați când aplicați produsul (precum purtarea mănușilor) și asigurați-vă că aveți un sistem de ventilație eficient.

Dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent - Fiecare locuință este diferită, dar suprafețele cu care intrați în contact în mod obișnuit sunt mânerele ușilor, mesele, scaunele, balustradele, suprafețele din bucătărie și baie, robinetele, toaletele, întrerupătoarele electrice, telefoanele mobile, calculatoarele, tabletele, tastaturile, telecomenzile și jucăriile preferate. Toate acestea trebuie dezinfectate.

Ce folosim pentru a curăța și dezinfecta - Dacă o suprafață este murdară, curățați-o întâi cu apă și săpun sau detergent. Apoi, folosiți un produs dezinfectant pe bază de alcool (aproximativ 70%) sau clor.

Oțetul și alte produse naturale nu sunt recomandate. În multe locuri este dificil să găsești spray-uri și șervețele dezinfectante, de aceea continuați să curățați cu apă și săpun.

Nu îndepărtați imediat dezinfectantele! - Este important să nu ștergeți soluțiile de curățat imediat după ce le-ați aplicat pe o suprafață. Multe produse de dezinfectat, precum șervețelele și spray-urile, trebuie să fie lăsate să acționeze pe o suprafață timp de câteva minute pentru a fi eficiente.

Citiți întotdeauna instrucțiunile produsului dezinfectant, pentru a vă asigura că îl folosiți conform recomandărilor și că nu distrugeți obiecte sensibile, precum telefoanele mobile și alte dispozitive electronice. Pentru dispozitivele electronice, optați pentru folii de protecție, pe care le puteți curăța ușor.

Curățarea hainelor - Multe articole de îmbrăcăminte au elemente de plastic și metal, pe care virusul poate trăi de la câteva ore până la câteva zile, așa că nu ezitați si le spălați, curățați chimic și, neapărat, să le înlocuiți, până ce nu mai prezintă niciun risc.

Încercați să includeți în rutina dumneavoastră gesturi precum descălțarea când intrați în casă, schimbarea în haine curate când reveniți din locuri aglomerate și, obligatoriu, spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun.

Spălarea rufelor acasă - Lenjeria de pat, prosoapele și hainele trebuie spălate frecvent, fără să le scuturați, astfel încât să nu dispersați virusul în aer. Spălați rufele cu săpun sau detergent, la cea mai ridicată temperatură recomandată, și uscați-le complet. Apoi, spălați-vă imediat mâinile cu săpun și apă sau curățați-le cu un dezinfectant pe bază de alcool.

De asemenea, spălați sau dezinfectați sacul și coșul de rufe. Puteți opta și pentru depozitarea rufelor în saci de unică folosință.

Manipularea și prepararea alimentelor - Deși nu există dovezi privind asocierea alimentelor sau a ambalajelor de produse alimentare cu transmiterea coronavirusului, este posibil ca o persoană să se infecteze după ce a atins o suprafață sau un obiect contaminat de virus și apoi și-a atins fața.

Totuși, riscul cel mai ridicat este atunci când intrăm în contact cu alte persoane în timpul cumpărăturilor de alimente sau la livrarea unei comenzi de mâncare (de exemplu, primirea comenzilor în zone cu transmitere locală). Ca întotdeauna, igiena riguroasă este importantă când manipulăm produsele alimentare pentru a preveni orice boală care poate fi transportată odată cu mâncarea.

Așadar, scoateți mâncarea din recipientele în care a fost livrată și așezați-o pe o farfurie curată, iar apoi aruncați recipientul în care a fost adusă.

Recomandări generale privind igiena produselor alimentare - Spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă cel puțin 20 de secunde înainte de a pregăti orice fel de mâncare. Folosiți tocătoare separate pentru a prepara carnea proaspătă și gătiți alimentele la temperatura recomandată. Păstrați alimentele perisabile refrigerate sau congelate și urmăriți-le data de expirare.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Lasă un comentariu