“VOM ÎMPUTERNICI COMITETELE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ SĂ DECIDĂ PORTUL MĂȘTII ÎN SPAȚII ÎN AER LIBER AGLOMERATE”

Distribuie pe:

Guvernul va împuternici comitetele județene pentru situații de urgență să poată decide portul măștii și în aer liber în spații deschise foarte aglomerate, în anumite intervale orare, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

“Propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență este aceea de a impune obligativitatea portului măștii și în aer liber în anumite spații, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici comitetele județene pentru situații de urgență de a decide această măsură de obligativitate a portului măștii în anumite spații deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate și unde nu există posibilitatea asigurării unei distanțe fizice de protecție de minimum 1,5 metri”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, în cadrul ședinței de guvern.

El a adăugat că sunt foarte multe zone în aer liber cu astfel de aglomerări.

“Aici e vorba de piețe, sunt piețe foarte aglomerate, unde circuitele nu permit păstrarea distanței fizice, unde se formează cozi, unde inclusiv interacțiunea între vânzători și clienți este foarte apropiată. Este vorba, de astfel de măsuri de obligativitate a portului măștii.

“De asemenea, pe cursele feroviare sunt peroane de așteptare, mai ales pe rutele foarte aglomerate, unde nu se poate păstra distanța fizică. De asemenea, în stație, locuri de așteptare a mijloacelor de transport. Sunt anumite fabrici, când ies de la muncă și mai ales cei care urmează să fie transportați cu autocare, în așteptarea mijloacelor de transport, se creează o aglomerație foarte mare și acolo există un risc crescut de răspândire a virusului, iar apărarea sănătății se poate dispune prin exemplu, de faleze, am dat exemplu faleza Galați. Sâmbătă și duminică, între orele 19-22, acolo este o aglomerație în care aproape, efectiv, nu ai cum să păstrezi distanța fizică de protecție. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivități sau serbări care o să fie”, a explicat Orban.

Totodată, premierul a atras atenția că mai ales în perioada electorală se vor organiza zile ale localităților și alte tipuri de activități și va trebui să se ia obligativitatea portului măștii. Deci procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de guvern, prin anexă, adoptarea unor astfel de decizii de către comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea direcțiilor de sănătate publică, ce trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activități, ele se vor dispune loco - comitetul județean dispune obligativitatea portului măștii pentru anumite activități și în intervalele orare în care se creează aglomerația”, a mai afirmat Orban.

Lasă un comentariu