RUBENS, LA GHERLA

Distribuie pe:

În România, la ora actuală, există trei tablouri semnate de celebrul pictor flamand Paul Peter Rubens. În timp ce primele două se găsesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu, al treilea se află într-o biserică catolică dintr-un oraș transilvănean. Este vorba despre tabloul „Coborârea lui Iisus de pe Cruce", aflat în catedrala armeană din Gherla. Tabloul are o istorie tumultoasă. Napoleon, după jefuirea Romei, și-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însă, aceasta ajungând în mâinile piraților englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a făcut-o cadou împăratului austriac.

Ceva mai târziu, împăratul austriac Francisc I a cerut ajutor bănesc armenilor din Ardeal, Drept recompensă, el a fost de acord să le doneze orice pictură aflată la vremea respectivă în galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusă în catedrala armeană din Gherla, de unde a fost transportată, în 1944, în Ungaria. În anul 1952, pictura a reintrat în posesia statului român, fiind adăpostită la Cluj.

Ulterior, la cererea oficialităților orașului Gherla, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reîntors în catedrala armeană din acest oraș, cu foarte puternice legături în comunitatea minorității creștine respective. Să mai adăugăm, cu titlu informativ, că, în prezent, tabloul valorează 16 milioane dolari.

Lasă un comentariu