ALEGERILE LOCALE ȘI AȘTEPTĂRILE ALEGĂTORILOR

Distribuie pe:

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu Buică, a precizat că, începând de miercuri, 29 iulie, toate partidele care doresc să se înscrie în competiția electorală, precum și candidații independenți își pot înregistra mandatarii financiari, deschide și declara conturile la AEP. Campania electorală pentru alegerile locale, în plină desfășurare, se va încheia în 26 septembrie, ora 7, iar în 27 septembrie, ora 7, începe procesul de votare, care se va încheia în 27 septembrie, ora 21.

Din cauza Coronavirusului, campania electorală din acest an se va desfășura în condiții speciale, mă refer la unele posibile restricții de organizare a întâlnirilor directe dintre candidați și alegători. Chiar dacă, campania a început mai demult, uneori sub formă mascată, cetățenii cu drept de vot așteaptă să li se prezinte programul, strategiile candidaților la demnitățile de primar, președinte de Consiliu județean, consilieri locali și județeni. Cotidianul independent „Cuvântul liber", ziarul de suflet al mureșenilor, este o posibilă tribună prin care mesajele candidaților pot ajunge la alegători, indiferent de culoarea politică a candidaților.

Curioși să aflăm așteptările cetățenilor din județul Mureș, am încercat să sintetizăm o parte din opiniile cetățenilor, care, pe 27 septembrie vor acorda un vot de încredere celor care își doresc să ne conducă destinele, timp de patru ani. În primul rând , mureșenii s-au săturat de laude și promisiuni deșarte, sunt așteptate strategii de dezvoltare economică, care să țină cont de conjunctura actuală, când virusul blestemat a provocat o criză în toate sectoarele. Consiliul județean, președintele și consilierii să vină cu propuneri concrete privind protecția sanitară și siguranța populației. Apoi să se vină cu soluții concrete privind relansarea economică, cu aspecte care țin de competența județului, nu doar de cele guvernamentale, capabile să asigure locuri de muncă pentru mureșeni. Atragerea tinerilor care au migrat în țări străine, prin asigurarea de locuri de muncă în județ. De pildă, industria alimentară, pe vremuri renumită pentru calitatea produselor, dar și prin valorificarea locală a resurselor, poate fi relansată prin încurajarea întreprinzătorilor de a investi în acest domeniu. Cei care „visează" la scaunul de primar în Târgu-Mureș, trebuie să vină cu soluții concrete în domeniul asistenței sociale. Este adevărat că pe vremea mandatului deținut de dr. Dorin Florea s-au găsit soluții privind ocrotirea populației defavorizate, prin acordarea de ajutoare sociale, înființarea unui serviciu care să asigure sprijin la domiciliu persoanelor în vârstă, cu probleme de sănătate, s-a asigurat funcționare azilului de noapte destinat persoanelor fără adăpost, au fost asigurate subvenții pentru organizarea de manifestări de socializare a pensionarilor, s-au acordat facilități pentru transportul în comun etc., etc. Există în subordinea Primăriei municipiului Târgu-Mureș un cămin spital pentru persoane în vârstă. Din nefericire, la nivel de județ, funcționează case pentru vârstnici la tarife inaccesibile pentru majoritatea pensionarilor, iar la cele de stat accesul este limitat de numărul mare de solicitări. Nu am auzit, ca un politician mureșean să se fi deplasat vreodată la un asemenea așezământ. Pe lângă ocrotirea persoanelor în vârstă, consilierii județeni trebuie să acorde o atenție sporită și copiilor, prin asigurarea unui număr mai mare de locuri în creșe, grădinițe. Nu există nicio preocupare din partea politicienilor pentru promovarea și încurajarea școlilor profesionale, pepiniere pentru meseriași calificați.

În domeniul relaxării sunt multe aspecte neglijate. De pildă, Târgu-Mureșul a fost pe vremuri un oraș în care exista un sport de performanță. La ora actuală, nici echipă de fotbal nu mai avem, din cauza disensiunilor dintre consilieri.

Turismul, un alt domeniu în care consilierii județeni și municipali pot veni cu propuneri concrete pentru dezvoltare și asigurarea de locuri de muncă. Sunt atâtea și atâtea oportunități posibil de aplicat în județul Mureș, cu condiția să fie asumate și puse în practică de viitori aleși. Unii dintre ei s-au înscris pe listele electorale, impuși de partid, fără să cunoască nici cel puțin doctrina partidului respectiv. Mai există un aspect, jenant pentru noi, în Târgu-Mureș, și după trei decenii de democrație se va merge la alegeri pe criterii etnice, șapte candidați români și unul maghiar, pentru fotoliul de primar. Mulți dintre ei nu sunt conștienți ce presupune ce muncă titanică să administrezi problemele unui municipiu, de talia Târgu-Mureșului, important pentru ei este să-i vadă soacra, prietenii și dușmanii pe listele de candidați.

Cât despre manipularea alegătorilor, mă abțin să comentez, doar amintesc de o glumă din vremea socialismului: Se spune că tovarășul Nicolae Ceaușescu, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost într-o vizită electorală într-un cartier locuit de romi. Bucurie mare printre alegători, iar bulibașa l-a primit cu o sticlă de vin în mâna dreaptă. Tovarășul le-a vorbit romilor: Aici vom construi un magazin cu de toate și o cantină socială unde să serviți masa. Bravo, să trăiți, strigau alegătorii, iar bulibașa i-a întins sticla cu vin: Bea tovarășu, că ești de-al nostru. Aici vom construi un parc de distracții, unde vă puteți relaxa, a continuat tovarășul. Iarăși a fost aclamat și bulibașa i-a întins sticla. Iar aici, vom construi ateliere unde să munciți, să produceți bunuri de mică industrie, a încheiat conducătorul. La auzul acestei propuneri, oamenii s-au revoltat și au început să comenteze, iar bulibașa i-a spus: Dă, mă, sticla înapoi, că te-ai îmbătat și vorbești prostii…! Concluziile le trageți dumneavoastră, despre o posibilă manipulare a mureșenilor.

 

Lasă un comentariu