3/4 AUGUST 1919 - OCUPAREA BUDAPESTEI DE ARMATA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Guvernul de la Budapesta, condus de Béla Kun, la 21 martie 1919, a refuzat să recunoască unirea Transilvaniei cu România. În luna aprilie 1919 a atacat armata română. În noaptea de 15/16 aprilie, inamicul a atacat posturile noastre de trecere, din sectorul Brigăzii a 3-a Roșiori, pe valea Someșului, reușind să le respingă. Inamicul a fost gonit, iar posturile noastre și-au ocupat pozițiile lor. Forțele inamice au întreprins încercări de atac în sectorul Diviziei a 7-a, asupra posturilor noastre de la Giurtelecul Hododului - Țigani, precum și în sectorul Diviziei a 6-a, la nord-est de Ciucea. Toate atacurile au fost respinse. În sectorul Brigăzii a 3-a Roșiori, pe valea Someșului, inamicul a continuat atacurile și în cursul zilei de 16 aprilie, pe frontul Nagy Sikarlo - Erdoszada, trupele brigăzii de roșiori au rezistat, respingând toate atacurile inamicului. (General Gheorghe Mărdărescu). Luptele au continuat. Ne oprim la cele din 4 august 1919:

“Actele oficiale vor recunoaște 4 august 1919 ca dată a ocupării Budapestei. A fost singura capitală inamică ocupată de un stat din Antanta prin acțiune militară directă în cursul sau ca urmare a Primului Război Mondial.

Mărdărescu își exprimă foarte clar opinia chiar cu prilejul Ordinului de zi din 5 august 1919, în care, după ce mulțumește soldaților și ofițerilor pentru comportarea meritorie în luptă, specifică foarte clar data și ora ocupării Budapestei: 4 august 1919, ora 18.00. Telegrama adresată regelui: «Majestății Sale Regelui: Am onoarea a raporta că ieri, 4 august, orele 18, trupele au ocupat Budapesta fără rezistență. După luarea măsurilor de menținere a ordinii, am trecut în revistă și am primit defilarea (o brigadă din divizia I de vânători, un divizion a 3 baterii și un divizion din Brigada a 4-a de roșiori) pe Andrasystrasse. Guvernator al Budapestei l-am numit pe Generalul Holban. Populația a primit trupele noastre în mod simpatic.

Comandantul trupelor din Transilvania, General Mărdărescu, Șef de stat-major General Panaitescu».

La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La data de 16 noiembrie 1919, amiralul Miklós Horthy, fostul comandant al flotei Imperiului Austro-Ungar, a intrat în Budapesta, urmând a deveni conducătorul Ungariei. La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei, sub garanția semnării Tratatului de la Trianon.”

Foto: Generalul Gheorghe Mărdărescu pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919

 

Lasă un comentariu