CE TREBUIE SĂ ȘTIM ÎNAINTE DE A CUMPĂRA UN APARTAMENT

Distribuie pe:

Specialiștii în imobiliare, citați de click.ro, afirmă că una dintre cele mai importante decizii pe care le luăm în viață este aceea de a ne cumpăra o casă.

Achiziția unui apartament este o decizie cu impact pe termen lung, în primul rând pe plan financiar, dar și din punct de vedere al stilului de viață. Așadar, alegerea nu este deloc ușoară și trebuie cântărită cu atenție din mai multe perspective.

Pentru a lua decizia cea mai bună, specialiștii ne recomandă câteva aspecte pe care ar trebui să le luăm în considerare înainte de a cumpăra un apartament.

Amplasarea - Locul în care este amplasat blocul, precum și proximitatea sa față de anumite facilități, cum ar fi magazinele, stațiile de transport în comun, parcurile sau școlile sunt factori care ar trebui luați în considerare atunci când începi să cauți un apartament, deoarece pot avea un impact important asupra stilului tău de viață pe termen lung.

De exemplu, când te uiți pe lista de apartamente de vânzare în București, este esențial să iei în considerare apropierea față de metrou sau alte mijloace de transport în comun, mai ales dacă serviciul sau școala copiilor se află la o distanță considerabilă. De această amplasare va depinde foarte mult timpul de care ai nevoie ca să ajungi la serviciu, deci, și ora de trezire și alte activități.

De asemenea, este esențială amplasarea apartamentului în clădire. Ia în considerare amplasarea sa în funcție de punctele cardinale, dar verifică și dacă este în apropierea liftului sau a ghenei. Toate detaliile de mai sus ar trebui considerate ca făcând parte din propunerea de ansamblu și utilizate pentru a te ajuta la determinarea valorii proprietății.

Vechimea imobilului - În funcție de cât de vechi sau nou este imobilul, vei putea ști de câți bani mai ai nevoie pentru a transforma apartamentul în casa visurilor tale. În cazul apartamentelor din imobile mai vechi, va fi mai mult ca sigur nevoie de anumite renovări.

Mai important decât aspectele estetice este să știi în ce stare se află sistemul electric, cel de termoficare și instalațiile sanitare. Schimbarea și actualizarea lor presupun investiții destul de importante, așa că va trebui să decizi dacă ai sau nu bugetul necesar pentru ele.

De asemenea, dacă vrei să îți iei un apartament într-un oraș cunoscut pentru o activitate seismică mai intensă, ia în considerare starea structurii de rezistență a blocului.

Modificările necesare - Dacă ai găsit un apartament care corespunde gusturilor tale, dar ai dori să îi aduci unele îmbunătățiri, mai ales în ceea ce privește compartimentarea, interesează-te înainte dacă anumiți pereți pot fi dărâmați sau dacă poți schimba destinația anumitor camere.

Există legi destul de clare care te pot ajuta să îți dai seama ce modificări poți face în apartament și de ce fel de documente și încuviințări ai nevoie.

Defectele ascunse - La o primă vedere, poate părea că ai găsit apartamentul perfect, dar nu strică să cauți informații suplimentare. O bună strategie constă în discuția cu potențialii vecini care locuiesc în imobil de mai mult timp. Este posibil să afli că există probleme cu întreținerea părților comune, cu cheltuielile de întreținere sau să descoperi că acoperișul necesită reparații considerabile și, de exemplu, pot fi responsabilitatea ta, dacă ai ales un apartament la ultimul etaj.

Totodată, vorbind cu vecinii poți afla mai multe informații despre stilul de viață din cartier. De exemplu, dacă locuiești în preajma unui stadion mare, este posibil să te confrunți relativ frecvent cu restricții de circulație. O perspectivă din partea celor care locuiesc în imobilul sau în cartierul în care vrei să te muți te va ajuta să îți dai seama de aspecte pe care altfel nu le-ai fi luat în considerare.

Aspectele juridice - Chiar dacă, în principiu, aspectele juridice țin mai curând de activitatea notarului, trebuie să te interesezi foarte clar de situația legală a apartamentului pe care vrei să îl cumperi. De exemplu, dacă dreptul de preemțiune a fost respectat sau dacă proprietatea face obiectul unui litigiu. Fără o verificare atentă a acestor aspecte, care trebuie neapărat să fie în ordine, poți ajunge în situația în care contractul de vânzare-cumpărare să fie declarat nul.

Pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de cumpărarea unui apartament, ține cont de aspectele menționate mai sus și vei fi în poziția de a face o alegere mai bine documentată. (L.P.)

Lasă un comentariu