ZILE DE PANDEMIE, ZILE DE INFERN...

Distribuie pe:

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România atrage atenția Guvernului asupra condițiilor, ajunse la limita suportabilității, în care își desfășoară activitatea profesională salariații din sănătate. Federația consideră că, în ce privește spațiile destinate triajului și îngrijirii pacienților, strategia este total greșită.

“Costumele individuale de protecție împotriva SARS-CoV-2 îngreunează deja, de unele singure, în mod semnificativ, activitatea profesională. Obligația de a face triajul în corturi, unde temperatura depășește deseori 45 de grade Celsius, sau de-a asigura tratamentul pacienților în saloane neventilate, în care se ajunge la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, este greșită, alterând extrem de mult condițiile de muncă. După 5 luni de pandemie, triajul trebuia să se desfășoare în clădirile spitalelor, nu în corturi. În felul acesta ar fi fost protejați de inutile suferințe suplimentare atât pacienții, cât și salariații”, au scris ieri, pe pagina de socializare, reprezentanții Federației. Aceștia consideră că în ultimii 30 de ani, toate spitalele ar fi trebuit dotate cu sisteme de ventilație care să asigure condiții de muncă decente salariaților care poartă echipamente de protecție.

“Domnilor guvernanți, aveți obligația să asigurați un mediu de lucru în care salariații din sănătate să-și poată desfășura activitatea profesională în bune condiții!”- este mesajul transmis autorităților în domeniu.

Federația a lansat public, săptămâna trecută, Albumul străduinței și al suferinței salariaților din sănătate, o pagină dedicată imaginilor cu profesioniștii din sistemul sanitar românesc, aflați în prima linie a luptei cu pandemia COVID-19. Sunt prezentați “salariați reali”, aflați la datorie, îmbrăcați în echipamente individuale de protecție, muncind în condiții deosebit de periculoase, imaginile fiind însoțite de precizările unora dintre ei privind situația în care se află și facilitând, totodată, înțelegerea mai adecvată a ceea ce se întâmplă, acum, în sistemul sanitar.

Albumul, care în momentul lansării conținea 541 de fotografii, poate fi accesat pe adresa https://solidaritatea-sanitara.ro.

Materialul postat reprezintă și un suport vizual pentru solicitările pe care Federația “Solidaritatea Sanitară” le-a înaintat, în mod repetat, Guvernului, privind necesitatea, în actualul context, a unui plan național de protecție și recompensă a angajaților din sistem.

“Principala miză a acestor solicitări o constituie conservarea și dezvoltarea celei mai bune resurse a acestei țări în contextul actualei lupte: salariații din sănătate”, conchid reprezentanții Federației, cu precizarea că sunt avute în vedere toate categoriile de angajați (medici, asistente, infirmiere, laboranți, brancardieri etc.).

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII “NU SE ÎNTREVEDE SFÂRȘITUL PANDEMIEI...”

Comitetul de urgență pentru COVID-19 al OMS, convocat de directorul general dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, după discuții aprofundate și revizuirea dovezilor, a fost de acord, în unanimitate, că pandemia constituie, încă, o situație de urgență în domeniul sănătății publice și de îngrijorare pe plan internațional, se arată într-un comunicat dat publicității sâmbătă, 1 august.

“Această pandemie este o criză sanitară așa cum nu vedem decât una în decursul unui secol, dar ale cărei efecte vor fi resimțite în deceniile următoare (...) Multe țări au crezut că au trecut peste ce e mai rău, iar acum se confruntă cu noi focare. Unele, care au fost afectate mai puțin în primele săptămâni, contabilizează un număr tot mai mare de cazuri și decese. Altele, care au avut focare extinse, au reușit să le țină sub control”, a spus Tedros, subliniind că, în acest moment, “nu se întrevede sfârșitul pandemiei”.

Comitetul de urgență a cerut organizației să furnizeze tuturor țărilor instrucțiuni clare și pragmatice ca răspuns la pandemia de COVID, scopul acestora fiind menținerea reacțiilor coerente și urgente din partea statelor, în contextul “oboselii” și presiunilor socio-economice, pe care multe dintre acestea le resimt considerabil.

În plus, comitetul recomandă OMS să grăbească cercetările referitoare la coronavirus, în special privind originea sa animală și eventualele mijloace de răspândire între animale.

Directorul OMS a cerut să fie clarificate “modurile de transmitere (a noului coronavirus), potențialele mutații, imunitatea dezvoltată”.

Țărilor li s-a recomandat să pună în aplicare măsuri și recomandări corespunzătoare în ce privește călătoriile, pe baza evaluărilor de risc, și să revizuiască aceste măsuri în mod regulat.

“OMS continuă să estimeze că riscul de COVID-19 este foarte crescut”, se arată în comunicat.

Până în prezent, coronavirusul a infectat cel puțin 17,6 milioane de persoane în lume și a provocat peste 680.000 de decese. (sursa - who.org/news)

Lasă un comentariu