SEDIILE INSTANȚELOR DE JUDECATĂ AU DEVENIT DEJA FOCARE DE RĂSPÂNDIRE A VIRUSULUI SARS-COV-2

Distribuie pe:

Forumul Judecătorilor din România constată că sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de propagare a noului coronavirus și solicită măsuri legislative urgente, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii.

“Sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanțele mari din municipiile importante ale țării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanțe și amânarea judecării unor dosare. (...) În consecință, Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României și Ministerului Justiției luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, dar și prin digitalizarea justiției în România”, se arată într-un comunicat transmis marți de Forumul Judecătorilor din România.

Conform sursei citate, lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor, după încetarea stării de urgență, care ar fi asigurat distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice, a permis răspândirea virusului.

“În atare condiții, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanțelor de judecată, comunicarea actelor de procedură urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar și adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferință, precum și a restrângerii fazei orale în anumite pricini judiciare. În dosarele (...) în care părțile consimt ca soluționarea să se facă fără citarea părților, pe baza înscrisurilor existente la dosar și a probelor deja propuse, instanța judecătorească ar aprecia cu privire necesitatea existenței fazei orale”, se menționează în comunicat.

Asociația solicită Guvernului și Parlamentului să aibă un rol activ și să reglementeze rapid o soluție care să permită judecata a sute de mii de cauze fără dezbateri orale, atât în prima instanță, cât și în căile de atac, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și a jurisprudenței relevante a Curții Europene a Drepturilor Omului.

“În condiții de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluții adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o temă de dezbatere, neexistând, însă, un proiect suficient de amplu și consistent pentru adoptarea unor soluții legislative efective și de impact care să corespundă principiilor care guvernează procesul penal și să nu împieteze asupra exercițiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstanțe sanitare au readus în prim plan insuficiența digitalizării sistemului judiciar și problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în fața organelor judiciare, prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanță”, se mai arată în comunicat.

 

 

Lasă un comentariu